Hlavní obsah

V Brně začala velká výluka vlaků

Právo, Jan Trojan
Brno

Cestování začíná být menším dobrodružstvím. V době generální rekonstrukce dálnice mezi Prahou a Brnem se v sobotu spustila rozsáhlá výluka na železnici. V Brně přestaly vlaky jezdit přes viadukt nad křižovatkou Křenová a Koliště, Hlavní nádraží Českých drah se tak přemění na tzv. hlavové. Z Hlavního se tedy nepojede na Českou Třebovou a Havlíčkův Brod.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní nádraží v Brně

Článek

Proti dálnici však nebude výluka časově dlouhá, skončí 11. srpna.

Cestující by se neměli ničeho obávat, protože expresní vlaky pojedou přes Brno dolní nádraží, druhou nejstarší železniční stanici (1856), leží u Rosické ulice nedaleko autobusového nádraží Zvonařka. Na plánu města, ani na internetu, dolní nádraží nenajdete.

Ostatní vlaky vytíží další brněnská nádraží. „Vzhledem k úvahám o novém nádraží se do toho starého v uplynulých letech příliš neinvestovalo, nyní chátrá. Je posledním nádražím v zemi bez ohřevu výhybek. Po rekonstrukci budou na viaduktu čtyři nové vyhřívané výhybky,“ informoval v úterý ředitel Oblastního ředitelství Brno, Správa železniční dopravní cesty, Pavel Surý.

Doplnil, že sanace konstrukce a říms viaduktu proběhne bez omezení silničního provozu. Nebude již také zatékat dolů na vozovku, kde po dešti vzniká jezero, přestanou odpadávat části zdiva poškozující občas automobily.

Veškeré podrobnosti o výluce najdou cestující v nejbližší době na webu Českých drah. Základní informace zní: Fungovat bude po celých 30 dnů pro expresní vlaky zmíněné dolní nádraží bez bariér a také Židenice, přičemž mezi dolním a Hlavním nádražím budou pendlovat autobusy Dopravního podniku města Brna, i v noci.

Tramvají do centra

Jak ujistil ředitel Krajského centra osobní dopravy Pavel Karšulín, cestujícím poradí pracovníci drah.

Rychlíky z Prahy přes Havlíčkův Brod budou končit v Králově Poli, kde mohou lidé nastoupit na tramvaj č. 6 a na vlakovou jízdenku jet až na Hlavní nádraží. Tramvaj tam pojede vzhledem k výluce ve Vídeňské ulici. Osobní vlaky pojedou z Králova Pole přes Židenice do Modřic. Tam bude přestup na osobní vlaky z hlavního nádraží směrem na Břeclav.

Vlakovou jízdenku využijí rovněž cestující, kteří vystoupí z rychlíku z Prahy přes Českou Třebovou a vystoupí v Židenicích, neboť vlak pak zastaví až ve Slatině. Tramvají mohou k Hlavnímu nádraží. V Židenicích bude mezinárodní pokladna, na dolním nádraží však nikoli. Proto jízdenky kupte na Hlavním a na dolní jeďte busem, je v ceně jízdenky.

Ve stejné době bude výluka na železnici mezi Brnem a Vyškovem, rychlíky nahradí autobusy - až do Kojetína. Již 13. června začala výluka mezi Střelicemi a Moravskými Bránicemi, náhradní busy jezdí z Brna až do Moravského Krumlova, skončí 20. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám