Hlavní obsah

Veterináři v dováženém drůbežím mase zakázané preparáty nenašli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v rámci mimořádné kontrolní akce dosud prověřili více než šest desítek vzorků drůbežího masa. Výsledky zatím neodhalily zbytky antibiotik ani dalších nepovolených látek, uvedl odstupující ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Veterináři provedli 47 kontrol, odebrali přitom 61 vzorků. Výsledky jejich testování na zakázané preparáty jsou negativní,“ shrnul Bendl.

U 42 vzorků se inspektoři SVS zaměřili na přítomnost zakázaného metronidazolu a u 19 na zbytky antibiotik a sulfonamidů.

„Kontrolované maso pocházelo z Polska, Německa, Maďarska a z Brazílie,“ informoval Bendl s tím, že kontrolou tak prošli všichni významní zahraniční dodavatelé.

Kontroly SVS trvají již týden v rámci všech krajů České republiky. Příjemci jsou povinni hlásit jim zásilky drůbežího masa 24 hodin předem. Vzorky masa kuřat, krůt, kachen a hus následně putují do Ústavu pro kontrolu veterinárních biofaktorů a léčiv v Brně.

Obdobnou kontrolou se zabývá i Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která odebírá vzorky masa v obchodech. [celá zpráva]

Mimořádná kontrolní akce na drůbeží maso potrvá do 15. července a rozběhla se na základě aféry s údajným zneužíváním antibiotik v polských drůbežích chovech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám