Hlavní obsah

OKD propustí 250 lidí a dodavatelským firmám ubude třetina lidí

Novinky, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Techniky, administrativní pracovníky a kontraktory propustí ještě letos kvůli špatné ekonomické situaci těžební společnost OKD. O práci přijdou po prázdninách stovky lidí.

Foto: Petr Josek, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Počet techniků a administrativních pracovníků se od září sníží zhruba o 250, ještě výraznější pokles se plánuje u kontraktorů, pracovníků dodavatelských firem, kteří se přímo podílejí na těžbě uhlí. Jejich počet klesne do září zhruba na 2700, což je přibližně o třetinu méně oproti konci roku 2012,“ uvedl mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Většina zaměstnanců, kterých se propouštění týká, v OKD pracovala nejméně dva roky a má nárok na odstupné ve výši sedminásobku platu.

Podle generálního ředitele těžební společnosti Jána Fabiána jde sice o bolestný, ale nezbytný krok. „Vzhledem k cenám uhlí a dramatické situaci na světových trzích proděláváme na každé tuně, kterou vytěžíme. To je dlouhodobě neudržitelný stav. Jediná cesta, která nám dává šanci na přežití, je výrazné snížení nákladů a zároveň nastavení systémových změn v organizaci firmy, abychom byli schopni těžit efektivněji,“ poznamenal.

Úsporná opatření mají zajistit 2,6 miliardy

Snižování počtu zaměstnanců souvisí s před nedávnem avizovaným balíkem úsporných opatření. Ta mají firmě zaměstnávající 13 tisíc lidí jen letos ušetřit asi 2,6 miliardy korun.

„Vedle snižování počtu pracovníků se počítá s omezením investic, snížením administrativních nákladů, sloučením managementu všech dolů a přestěhováním centrály firmy na Důl Darkov, optimalizací pohledávek a závazků, odprodejem zásob energetického uhlí i s úsporami v mzdové oblasti,“ popsal mluvčí Sobol s tím, že součástí změn je i komplexní přeměna organizační struktury včetně centralizace řízení dolů.

Už dříve vlastník OKD, firma New World Resources (NWR), oznámil, že kvůli úsporám prodá Důl Paskov, ve kterém se ročně vytěží milión tun koksovatelného uhlí, či ostravskou společnost OKK Koksovny, sesterskou firmu OKD, jež zaměstnává zhruba 700 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám