Hlavní obsah

USA odebraly Bangladéši výhody v obchodu kvůli tragédii v textilce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Dháka

Spojené státy odebraly Bangladéši výhodu bezcelního obchodu v rámci programu GSP, který má pomáhat rozvojovým zemím. Důvodem jsou obavy ohledně pracovních podmínek v zemi a nedostatečných práv dělníků. Letos v dubnu zemřelo 1127 dělníků, když spadla budova Rana Plaza, kde byly tři textilky.

Foto: Andrew Biraj, Reuters

Záchranáři u zřícené budovy

Článek

Americké rozhodnutí padlo na základě rok vznikající zprávy o podmínkách dělníků v Bangladéši. I když vláda po dubnovém zřícení továrny, které se stalo největší průmyslovou katastrofou v dějinách země, slíbila zlepšit podmínky a uzavřela několik továren, podle expertů a odborů stovky továren a dílen stále fungují v nebezpečných budovách, kde hrozí další tragédie, zejména požáry.

Americký prezident Barack Obama uvedl v prohlášení, že Bangladéš nepodnikla kroky k zavedení mezinárodně uznávaných práv zaměstnanců.

Bangladéš, která je druhým největším výrobcem textilu na světě po Číně, krok kritizovala a hájila se, že vláda zavedla jasná opatření na zlepšení situace. Podle experta BBC aktuální opatření, které začne platit za 60 dní, se týká jen jednoho procenta z exportu Bangladéše do USA, může však vést k tomu, že stejný krok udělá i EU, kam jde 60 procent výroby bangladéšských textilek. Může to také vést k tomu, že velké firmy si začnou hledat jiné dodavatele. V textilním průmyslu v Bangladéši pracují čtyři milióny lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám