Hlavní obsah

Další na řadě: Itálie by mohla potřebovat záchranu do půl roku, varuje banka

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie bude pravděpodobně potřebovat záchranu ze strany Evropské unie do šesti měsíců. Uvedla to tamní druhá největší banka Mediobanca. Důvodem je podle ní to, že se Itálie propadá do stále hlubší ekonomické krize, zatímco úvěrová krize se bude stále víc šířit mezi velkými firmami.

Foto: Cathal Mcnaughton , Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Podle banky její „index míry rizika insolvence“ pro Itálii už vykazuje opravdu varovné příznaky. „Čas se rychle krátí,“ sdělil analytik Mediobanky Antonio Guglielmi.

„Makroekonomická situace Itálie se v posledním čtvrtletí nezlepšila, spíše naopak,“ dodal s tím, že přibližně 160 velkých italských podniků se potýká se závažnou krizí.

Guglielmi připomněl výrazný pokles italské průmyslové výroby během posledního desetiletí. Uvedl, že krize počátkem 90. let minulého století byla utlumena velkou devalvací tehdejší měny, kterou byla lira.

Třetí nejvyšší dluh

Podobný krok však podle něj současná měna, tedy euro, nedovoluje. Společnou evropskou měnu Guglielmi přirovnal ke „svěrací kazajce“, píše na svých stránkách list The Telegraph.

Italský dluh činí přibližně 2,1 biliónu eur (zhruba 54,2 biliónu korun) a je třetí nejvyšší po Spojených státech a Japonsku. V souvislosti s tím je jasné, že každý tlak na italských finančních trzích může rozpoutat další krizi v rámci 17členné eurozóny.

Jak Itálie, tak například i Španělsko musely jako rizikové země v červnu zaplatit za nové půjčky o mnoho více v porovnání s květnem. Itálie v úterý prodala dluhopisy s dvouletou splatností v objemu 3,5 miliardy eur s výnosem 2,4 procenta. V květnu zaplatila za jedenapůlleté dluhopisy jen 1,11 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám