Hlavní obsah

Zavedení eura v Lotyšsku posvětil Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Lotyšsko splňuje podmínky pro přijetí eura v roce 2014, jak si tato baltská země přeje. Uvedla to ve středu Evropská komise ve své hodnotící zprávě o tom, jak Lotyšsko plní kritéria pro přijetí jednotné evropské měny. Formální rozhodnutí o zavedení eura v Lotyšsku se očekává na zasedání ministrů financí EU 9. července.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Eurokomisař Olli Rehn

Článek

„Zájem Lotyšska přijmout euro je znakem důvěry v naši společnou měnu a dalším důkazem toho, že se mýlili ti, kteří předvídali zánik eurozóny,“ řekl ke zprávě komisař pro hospodářské a měnové záležitosti a euro Olli Rehn.

Komise dospěla k závěru, že Lotyšsko dosáhlo vysokého stupně dlouhodobé ekonomické konvergence s eurozónou, a navrhuje, aby členské země rozhodly o zavedení eura v Lotyšsku od 1. ledna 2014. Lotyšsko si přeje stát se brzy 18. členem eurozóny.  Zprávu komise si vyžádala samotná lotyšská vláda.

„Zkušenost s Lotyšskem ukazuje, že země se mohou úspěšně vypořádat s jakkoli vážnými makroekonomickými problémy a stát se silnějšími,“ usoudil eurokomisař. Lotyšsko přijalo po hluboké recesi v letech 2008 a 2009 správná rozhodnutí za podpory finančního asistenčního programu EU-MMF. „A vyplatilo se to: Lotyšsko bude mít letos podle prognóz nejrychlejší ekonomický růst v EU,“ dodal Rehn.

Reklama

Výběr článků

Načítám