Hlavní obsah

Přes 40 procent kapitálu českých firem je kontrolováno z ciziny

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zahraniční subjekty v současné době ovládají 42 procent z celkového základního kapitálu českých firem, který činí 2,33 biliónu korun. Majetkový podíl pak mají v necelé čtvrtině z nich. Největšími zahraničními vlastníky z pohledu ovládaného základního kapitálu jsou Nizozemci, Rakušané a Němci. Nejvíce tuzemských firem je kontrolováno majiteli z Ruska, Německa, Ukrajiny a Slovenska.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tyto informace vyplývají z analýzy vlastnické struktury tuzemské podnikatelské sféry, kterou zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Tuzemské subjekty aktuálně ovládají 58 procent z celkového základního kapitálu v českých společnostech a mají majetkový podíl v 77 procentech firem. Zahraniční vlastníci kontrolují jen 23 procent tuzemských firem, nicméně jejich podíl na celkovém základním kapitálu představuje 42 procent.

Investice do menšího množství větších firem

„Tato čísla poukazují na skutečnost, kdy zahraniční vlastníci volí investice do menšího množství větších firem, do nichž investují značné množství finančních prostředků,“ okomentovala výsledky analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Z daňových rájů je podle Štěpánové kontrolováno 416 miliard korun základního kapitálu českých firem, to je 42,5 procenta z celkového zahraničního kapitálu.

Nizozemský kapitál dominuje

Mezi zahraničními vlastníky výrazně převládá nizozemský kapitál. Majitelé firem se sídlem v Nizozemí kontrolují více než čtvrtinu, konkrétně 250,3 miliardy korun, z celkové hodnoty základního kapitálu v českých firmách, který je ovládán zahraničními subjekty. S výrazným odstupem následuje rakouský (11,2 procenta), německý (10,2 procenta) a kyperský (5,9 procenta) kapitál.

„Uvedené naznačuje, že Nizozemí a Kypr jsou stále velmi vyhledávané destinace k optimalizaci daňové povinnosti. Vlastníci z Německa a Rakouska potvrzují významné ekonomické propojení jak pro export a import, tak vzájemné vlastnické vazby,“ doplnila Štěpánová.

Ruští podnikatelé na Česko slyší

Největší počet českých firem, 77 procent, je ovládáno tuzemskými majiteli. Vlastníci se sídlem v Rusku mají podíl v 18,9 procenta z celkového počtu firem, které jsou kontrolovány zahraničními subjekty. Následují majitelé z Německa (11,4 procenta), Ukrajiny (10,7 procenta) a Slovenska (9,2 procenta).

„Historická propojenost a geografická výhodnost ČR jsou pro ruské podnikatele značné, a tak jejich zájem o český business stále roste z roku na rok. Také němečtí, ukrajinští či slovenští podnikatelé shledávají české prostředí jako atraktivní, a jejich zájem se kontinuálně zvyšuje,“ zakončila Štěpánová.

Složení vlastnické struktury českých firem
základní kapitál (v mld. Kč)květen 2013prosinec 2011říjen 2010
Česko1350,31310,61266,7
zahraniční – celkem980,7901,5919,2
zahraniční – jen daňové ráje416,8391,8350,5
Zdroj: Bisnode

Reklama

Výběr článků

Načítám