Hlavní obsah

Evropská unie tratí na daňových únicích ročně bilión eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

O zhruba bilión eur přichází rok co rok Evropská unie v souvislosti s daňovými úniky. Uvedl to unijní prezident Herman Van Rompuy.

Foto: Francoise Lenoir, Reuters

Prezident EU Herman Van Rompuy

Článek

„Daňové úniky jsou nespravedlivé vůči občanům, kteří tvrdě pracují a platí svou část daní, aby mohla společnost fungovat. Jsou nespravedlivé vůči podnikům, které své daně platí a naráží na tvrdou konkurenci, protože jiné firmy daně neplatí,“ řekl Van Rompuy.

Podle Rompuye odpovídá bilión eur zhruba celému hrubému domácímu produktu Španělska, tedy páté největší ekonomiky EU. Dále tato částka představuje unijní rozpočet pro příštích sedm let. A je to stokrát více než dohodnutý záchranný úvěr pro Kypr.

Výroky prezidenta EU podle agentury Reuters zvýší tlak na Rakousko, aby se přizpůsobilo ostatním členům unie ve sdílení informací o majitelích bankovních účtů. Rakousko je jedinou členskou zemí, která odmítá přijmout pravidla pro automatickou výměnu údajů o účtech.

Pět největších zemí EU se již tento týden dohodlo na prohloubení spolupráce v boji proti daňovým únikům. Německo, Francie, Británie, Itálie a Španělsko (G5) čekají, že se k jejich projektu přidají další země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám