Hlavní obsah

Kypr opět zmírnil omezení nad finančními transakcemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikósie

Kypr ve čtvrtek opět zmírnil omezení nad finančními transakcemi, která byla zavedena kvůli obavám z masového výběru vkladů. Umožnil bankám provádět domácí transakce v objemu až 300.000 eur (7,7 miliónu Kč) a zvýšil limity pro zahraniční platby podniků. Oznámilo to ministerstvo financí.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Článek

Vláda zavedla kontrolu nad pohybem peněz koncem března před opětovným otevřením bank na ostrově. Banky byly předtím zavřené dva týdny. Další restrikce, jako je například výběr hotovosti maximálně 300 eur denně, dále zůstávají v platnosti.

Ministerstvo zvýšilo limit pro platby podniků do zahraničí na 20.000 eur z předchozích 5000 eur. Turisté mohou cestovat do zahraničí se dvěma tisíci eur namísto dřívějšího tisíce eur.

Kypr se dohodl s mezinárodními věřiteli na záchranném úvěru v hodnotě deset miliard eur. V rámci této dohody bude muset zabavit část některých vkladů v kyperských bankách a zredukovat svůj přebujelý bankovní sektor.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám