Hlavní obsah

IKEA stahuje z prodeje kvůli konině všechny masové kuličky

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Společnost IKEA se rozhodla stáhnout z prodeje všechny masové kuličky v Evropě. Důvodem je nález nedeklarované koniny v jedné z jejích šarží, uvedl mluvčí řetězce Petr Chadraba.

Foto: Bob Strong, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V pondělí definitivně potvrdily testy provedené ve Státním veterinárním ústavu v Praze, že kuličky z vepřového a hovězího masa ze Švédska prodávané v řetězci IKEA obsahovaly stopy koňské DNA. Kladný nález na koninu byl potvrzen i v případě hovězích burgerů původem z Polska. [celá zpráva]

„IKEA okamžitě zastavila prodej všech masových kuliček v Evropě, protože v jedné z testovaných šarží bylo nalezeno stopové množství koňského masa,“ uvedl Chadraba.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vyjádření společnosti IKEA k masovým kuličkám, ve kterých byla objevena koninaVideo: Reuters

Jak Novinkám mluvčí sdělil, masové kuličky už lidé neseženou ani ve specializované prodejně švédských potravin, ani v restauraci.

„Iniciovali jsme nezávislé testování všech masových kuliček, a jakmile získáme potvrzení o jejich kvalitě, začneme masové kuličky znovu prodávat,“ dodal Chadraba. Zákazníci, kteří si zakoupili masové kuličky v obchodních domech IKEA, je mohou vrátit a dostanou peníze zpět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám