Hlavní obsah

Čeští bankéři si na ekonomický vývoj nestěžují, jako jediní v regionu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle dvou třetin vrcholových manažerů bank působících v regionu střední a východní Evropy se ekonomická situace na bankovním trhu v loňském roce zhoršila. Jedinou zemí, kde převažuje pozitivní či neutrální hodnocení loňského roku, je Česká republika. Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG, který zahrnoval ještě Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Polsko a Rumunsko.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Český bankovní sektor zůstal ziskový i během krize a disponuje dostatečným kapitálem pro krytí případných ztrát. Je jedním z nejstabilnějších ve střední Evropě, a proto současné ekonomické podmínky hodnotí nejpozitivněji právě čeští bankéři,“ sdělil k výsledkům průzkumu Zdeněk Tůma z KPMG Česká republika.

Naopak nejpesimističtější jsou manažeři slovenských a maďarských bank. Maďarský bankovní sektor byl ze sledovaných států krizí zasažen asi nejvíce. Slovensko zase čelí růstu zadlužení a značným regionálním nerovnováhám.

Zlepšení situace, ale horší výnosy i ziskovost

Letos očekává 29 procent vrcholových manažerů bank vybraných zemí střední a východní Evropy zlepšení situace na bankovním trhu. Nejvíce v něj věří manažeři v Rumunsku.

Celých 44 procent dotázaných nicméně očekává v roce 2013 horší výnosy. Podobné jsou odhady ohledně ziskovosti, neboť přínosy úsporných opatření již banky očividně plně vytěžily. Nejvíce jsou v tomto ohledu skeptičtí bankovní manažeři v Polsku a na Slovensku. Stabilní očekávání bez zásadnějších výkyvů oproti předcházejícímu období mají manažeři v Rakousku a České republice.

„Ve svých strategiích na následující roky plánují banky další úsporná opatření na úkor investic do dlouhodobého růstu. Úspory hledají zejména ve snižování marketingových výdajů a počtu zaměstnanců,“ dodal Tůma.

Reklama

Výběr článků

Načítám