Hlavní obsah

Irsko dohodou s ECB ušetří 20 miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Irsku se podstatně sníží náklady obsluhy dluhu za sanaci irských bank. Stalo se tak díky dohodě s Evropskou centrální bankou (ECB). Tyto náklady se během deseti let sníží o 20 miliard eur (asi 505 miliard korun) a deficit veřejných financí se sníží o zhruba jednu miliardu eur ročně, oznámil v parlamentu irský premiér Enda Kenny.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Irský Taoiseach (předseda vlády) Enda Kenny

Článek

Irsko uzavřelo dohodu s ECB po roce a půl jednání. Dohoda znamená, že Irsko bude moci splácet své dluhy za záchranu bank déle a při nižších úrocích.

„Dnešní dohoda je historický krok na cestě k ekonomickému oživení země,“ řekl Kenny poté, co jeho vláda získala souhlas ECB s navrhovanou operací. V jejím rámci Irsko vymění silně nevýhodné krátkodobé dlužní úpisy vydané na záchranu bank za dlouhodobé irské státní dluhopisy.

Šéf ECB Mario Draghi na tiskové konferenci po čtvrtečním zasedání bankovní rady dohodu přímo nepotvrdil a pouze řekl, že „rada ECB vzala irskou operaci na vědomí“. Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že to znamená, že vedení banky dohodu jednohlasně schválilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám