Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu loni stoupl na 311 miliard

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka skončil loni v přebytku 310,8 miliardy korun, což je v porovnání s rokem 2011 lepší výsledek o 119,6 miliardy korun. V prosinci pak obchodní bilance skončila přebytkem 6,4 miliardy korun, meziroční o 0,7 miliardy korun méně. Informoval o tom Český statistický úřad.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Loňská bilance zahraničního obchodu byla opět rekordní. S velkou pravděpodobností se však nebude jednat o poslední rekord, v letošním roce totiž očekáváme dokonce přebytek téměř 383 miliard korun a další zlepšení vidíme i v roce 2014,“ uvedl analytik Jiří Škop z Komerční banky.

Foto: ČTK

Zahraniční obchod

V prosinci se vývoz i dovoz snížil o sedm procent. Za celý loňský rok vývoz vzrostl meziročně o 6,4 procenta, zatímco dovoz pouze o 2,4 procenta.

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta lze výrazný přebytek obchodní bilance hodnotit jednoznačně kladně. „O zboží vyráběné v ČR je za hranicemi zájem, a to navzdory nepříliš dobré ekonomické situaci ve většině zemí EU, kam směřuje drtivá část domácího vývozu,“ uvedl Novák.

Na druhé straně si nelze nevšimnout negativních tendencí. Vývoz silničních vozidel a strojů se snižuje, což je mimo jiné důsledek poklesu poptávky v západní Evropě. Za celý loňský rok došlo i ke snížení dynamiky dovozu, což naopak potvrzuje recesi domácí ekonomiky.

„Nedařilo se zejména obvyklému tahounu odvětví vývozu strojů a dopravních prostředků. Poklesl export silničních vozidel a elektrických zařízení,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

I když bude zahraniční obchod v následujících měsících dosahovat podle Volfa kladného salda, bude velmi záležet na vývoji dovozu a vývozu.

„Nízká aktivita v ekonomice se nese ruku v ruce s vysokou nezaměstnaností, která se v nejbližší době nezmění, se slabou spotřebitelskou poptávkou, se sníženými výdaji státní pokladny a v neposlední řadě s ekonomickými problémy našich obchodních partnerů,“ doplnil Volf.

Reklama

Výběr článků

Načítám