Hlavní obsah

Italská Generali získala od Kellnera Českou pojišťovnu

Milán/Praha
Aktualizováno

Největší italská pojišťovna Generali se dohodla na převzetí 49 procent akcií společnosti Generali PPF Holding (GPH), což je společný podnik s PPF českého podnikatele Petra Kellnera. Generali tak mimo jiné ovládne Českou pojišťovnu, která je součástí GPH. Za podíl PPF Italové zaplatí 2,5 miliardy eur (zhruba 63,8 miliardy korun).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Včetně nároku na dividendy představuje příjem pro PPF celkem 2,69 miliardy eur. Generali do konce letošního března koupí nejprve 25 procent akcií, na konci příštího roku zbytek.

„Dnešní dohoda spolu s dividendami získanými během uplynulých pěti let představuje vynikající návratnost naší původní investice. Transakce je tak faktickým završení šestnácti let práce, která začala získáním České pojišťovny,“ uvedl mimo jiné Kellner.

Součástí dohody je výplata dividend akcionářům ve výši 352 miliónů eur v letošním prvním čtvrtletí a dále výplata 66 procent ze zisků předpokládaných v letech 2013 a 2014.

Společný podnik GPH patří k největším pojišťovacím skupinám ve střední a východní Evropě, Rusku a zemích Společenství nezávislých států. Prostřednictvím dceřiných společností spravuje aktiva za zhruba 15 miliard eur (asi 383 miliard korun) a poskytuje služby více než 13 miliónům klientů. V České republice do něj patří například Česká pojišťovna anebo pojišťovna Generali.

Reklama

Výběr článků

Načítám