Hlavní obsah

Průmyslová výroba stoupla, ale jen díky kalendáři

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba v říjnu meziročně vzrostla o 4,1 procenta, když v září statistici zaznamenali pokles o 6,8 procenta. Po očištění o počet pracovních dnů však průmysl klesl o 3,3 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„I přes relativně dobrý výsledek průmyslové výroby se stále ekonomice nedaří. Dnešní číslo je sice vyšší, než s čím počítaly odhady, ale nadšení tlumí očištění o počet dnů v meziročním vyjádření,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Domácí i zahraniční poptávka je slabá a problémy v Evropě nedávají podle něj příliš nadějí na rychlý obrat a na delší dobu udržitelný růst průmyslové výroby.

Dařilo se novým zakázkám, které vzrostly o více než pět procent. Velmi důležité zakázky ze zahraniční taktéž stouply o více než šest procent. „Co však ukazuje na škrty jak domácností, firem i státu jsou domácí zakázky, které klesly o 3,3 procenta,“ uvedl Volf.

Nejvíce nových zakázek bylo v odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů a také výrobě elektrických zařízení. Nejvíce se tradičně dařilo výrobě strojů a zařízení, která vzrostla o 18,3 procenta, a elektrických zařízení s růstem o necelých deset procent.

Největší pokles zaznamenalo naopak odvětví výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, které se propadlo o více než sedm procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám