Hlavní obsah

Evropská komise trestala, za dva kartely napařila rekordní pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise uložila několika společnostem kvůli dvěma kartelům v oblasti katodových zářivek a výroby televizních obrazovek rekordní pokutu 1,47 miliardy eur (zhruba 37 miliard korun). Nepovolené praktiky probíhaly v letech 1996 až 2006. Mezi firmami jsou například Philips a LG Electronics, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise v Bruselu

Článek

Celkově komise pokutovala sedm firem či skupin. Společnosti Philips, LG Electronics, Chungahwa a Samsung SDI se podílely na obou kartelech, firmy Panasonic, Toshiba, MTPD (nyní dceřiná firma Panasonic) a Technicolor (dříve Thomson) na jednom. Společnost Chunghwa nicméně vzhledem k tomu, že na protiprávní jednání upozornila, žádnou pokutu nedostala.

Největší pokutu vyfasoval Philips, konkrétně 313,4 miliónu eur. Následovala LG Electronics s 295,6 miliónu eur a Panasonic se 157,5 miliónu eur. Samsung dostal pokutu 150,8 miliónu eur, Technicolor 38,6 miliónu eur a Toshiba 28 miliónů eur.

„Katodové zářivky byly velmi významnou složkou při výrobě televizí a počítačových obrazovek. Tvořily 50 až 70 procent ceny obrazovky,“ zdůvodnil pokutu eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Kartelové dohody se týkaly stanovování cen, dělení si trhu či zákazníků i výměny citlivých obchodních informací. Zástupci firem podílejících se na kartelech se pravidelně střetávali a navzájem spolu o dohodách komunikovali. Firmy podle komise dobře věděly, že porušují právo, což se jasně prokázalo během šetření případu.

Dosud největší pokutu ve výši 1,38 miliardy eur dostal v roce 2008 kartel výrobců autoskel, který existoval v letech 1998 až 2003.

Reklama

Výběr článků

Načítám