Hlavní obsah

EU hledá cestu z krize, zahájí jednání s Japonskem o volném obchodu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Ministři obchodu členských zemí Evropské unie v nejbližších měsících zahájí jednání s Japonskem ohledně dohody týkající se vytvoření zóny volného obchodu. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na svůj zdroj.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise v Bruselu.

Článek

Shoda ministrů dává Evropské komisi souhlas k tomu, aby vedla s japonskou stranou jednání za celou 27člennou EU. „Komise má mandát pro vyjednávání dohody o volném obchodu s Japonskem,“ sdělil jeden ze zdrojů. Podle kyperského ministra obchodu Neoklise Sylikiotise, jehož cituje agentura AP, by jednání měla být zahájena v nejbližších měsících a trvat tři roky.

Jednání se mohou rozběhnout i díky tomu, že se podařilo vyřešit námitky evropských automobilek. Ty se totiž obávaly, že dohoda může výrazně poškodit toto odvětví.

Obavy z ohrožení v rámci automobilového průmyslu vyjadřovala především Francie s Itálií. Paříž následně dostala záruky k ochraně svých automobilek před možnou sílící japonskou konkurencí.

Dohoda mezi EU a Japonskem by spojila dva obchodní partnery, kteří se podílejí na třetině světové ekonomické produkce, jen v Evropě by šlo vytvořit 400 000 nových pracovních míst. Japonsko je pro EU třetím největším obchodním partnerem po Spojených státech amerických a Číně.

Reklama

Výběr článků

Načítám