Hlavní obsah

Zaměstnaných v Česku může být do budoucna méně, varují statistici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česku vážně hrozí, že v něm do roku 2050 klesne při nezměněné úrovni zaměstnanosti podle věku i pohlaví podíl zaměstnaných obyvatel na necelých 38 procent z celkového počtu obyvatel. Loni tento podíl dosahoval 46,6 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Více starších pracujících by trhu práce prospělo.

Článek

Podle výpočtů Českého statistického úřadu (ČSÚ) klesne do roku 2050 podíl lidí ve věku 15 až 64 let z loňských více než 70 procent na 55,4 procenta. Naopak stoupne podíl lidí starších 65 let, a to z 15,5 procenta loni na necelých 32 procent v roce 2050. Rovněž podíl mladých lidí klesne z 14,4 procenta loni na 12,7 procenta v roce 2050.

Pro udržení přijatelné míry zaměstnanosti je potřeba podle studie významně zvýšit například podíl žen na trhu práce. Kvůli sladění mateřství s prací je ale nutné, aby stoupl podíl částečných úvazků.

Trhu práce by prý prospěl také růst počtu starších pracujících. V případě takzvané optimální varianty, která podle studie počítá s co nejvyšší úrovní zaměstnanosti v jednotlivých věkových skupinách, by podíl zaměstnaných osob činil téměř 46,8 procenta.

Studii předpokládaného vývoje trhu práce vypracoval ČSÚ spolu s Institutem pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI.

Reklama

Výběr článků

Načítám