Hlavní obsah

ArcelorMittal Ostrava musí snížit hluk, rozhodl soud

Právo, Pavel Karban, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Neobvyklý verdikt vydal ve středu Okresní soud v Ostravě. Nařídil společnosti ArcelorMittal Ostrava, aby v nočních hodinách omezila hluk ze svých provozů. Soud tak reagoval na žalobu jednoho z obyvatel ostravské části Radvanice a Bartovice, kterého rámus z firmy budil ze spaní.

Foto: Profimedia.cz

ArcelorMittal Ostrava

Článek

Žalobu vypracoval Ekologický právní servis (EPS), byla podána v roce 2008. „ArcelorMittal je na základě rozhodnutí povinen omezit hluk strojů a zařízení tak, aby hlasitost v určeném okolí nepřesáhla od 22. do 6. hodin hodnotu 40 decibelů. K omezení hluku musí dojít do jednoho roku od nabytí právní moci,“ potvrdil mluvčí Okresního soudu v Ostravě Alexandr Dadam.

„My jsme spokojeni, soud se postavil na stranu slabšího,“ okomentoval rozhodnutí právník EPS Jan Šrytr, který věří, že rozsudek je důležitý nejen pro obyvatele Radvanic a Bartovic. Podle právníka je navíc středeční rozsudek prvním, který specifikuje loňský nález Ústavního soudu týkající se hlukového zatížení pražské magistrály. „Může se proto stát inspirativní,“ dodal.

Arcelor se odvolá

Rozsudek není pravomocný a zřejmě ještě dlouho nebude. ArcelorMittal sice ústy své mluvčí Barbory Černé Dvořákové rozhodnutí soudu respektuje, s některými jeho body však nesouhlasí, a proto se proti němu odvolá.

„Naše zařízení provozujeme v souladu s platnou hlukovou výjimkou, kterou nám udělila Krajská hygienická stanice a jejíž limity dodržujeme. Máme jasný plán technických opatření na vyřešení situace, která postupně realizujeme podle harmonogramu,“ sdělila a dodala, že letos firma aktualizuje původní hlukovou studii. „Což nám umožní lépe identifikovat různé zdroje hluku podle jejich intenzity, čímž můžeme proces snižování hlučnosti urychlit.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám