Hlavní obsah

Rusko zrušilo zákaz dovozu tvrdého alkoholu z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské úřady v pátek zrušily zákaz dovozu českého tvrdého alkoholu, který vyhlásily 21. září v reakci na metanolovou aféru. Otevření ruského trhu se týká lihovin vyrobených v Česku po 26. září.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zrušení zákazu ve čtvrtek avizoval hlavní ruský hygienik Gennadij Oniščenko a příslušné rozhodnutí o povolení dovozu a obchodování dnes zveřejnil na své internetové stránce Oniščenkův úřad dohlížející na trh, Rospotrebnadzor.

Současně upozornil, že dovážené lihoviny musejí být provázeny kompletním balíkem dokumentů potvrzujících jejich kvalitu, bezpečnost a původ.

Do Ruska se z České republiky dováží především becherovka, fernet a absint. Podle dostupných údajů je ale objem dovážených českých lihovin v ruských měřítcích zanedbatelný: za prvních osm měsíců letošního roku představovaly jen 0,3 procenta ruského trhu, přičemž hlavní podíl připadal na becherovku.

Dovoz českých tvrdých lihovin zastavily v době metanolové aféry i Polsko a Slovensko; obě země toto omezení zrušily už 9. října.

Český ministr zemědělství Petr Bendl s Oniščenkem jednal 11. října v Moskvě. Řekl tehdy, že ruskému hlavnímu hygienikovi upřesnil zkreslené informace o metanolové aféře a přislíbil mu detailní zprávu v ruském jazyce. Na informace od českého ministerstva zemědělství se odvolává i dnešní rozhodnutí Rospotrebnadzoru.

Česko kvůli smrtelným otravám po požití alkoholu s vysokou příměsí metanolu v září na 13 dnů zavedlo částečnou prohibici; počet mrtvých otrávených metanolem k dnešnímu dni oficiálně dosáhl 31. Policie již kvůli výrobě či šíření nelegálního alkoholu s vysokým obsahem metanolu stíhá řadu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám