Hlavní obsah

Nestoudný hypoteční podvod za miliardu dolarů skončil žalobou na Bank of America

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americké ministerstvo spravedlnosti podalo žalobu na Bank of America kvůli podvodu s hypotečními cennými papíry. Banka podle ministerstva prodala nekvalitní a nezajištěné úvěry na bydlení vládním hypotečním agenturám Fannie Mae a Freddie Mac. Způsobila jim ztráty přesahující miliardu dolarů (19 miliard Kč).

Foto: Chris Keane, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Podvodná činnost uvedená v dnešní žalobě byla ve svém rozsahu ohromně nestoudná," uvedl podle agentury Reuters prokurátor Preet Bharara. "Žaloba by měla být dalším jasným signálem, že bezohledné úvěrové praktiky nebudou tolerovány," dodal.

Podle žaloby kalifornská hypoteční společnost Countrywide, kterou koupila Bank of America v roce 2008, používala postup „popostrčení“, kdy nabízela úvěry ve zrychleném procesu, aniž by prověřila situaci klientů, napsal list Financial Times.

Tisíce těchto půjček bylo pak prodáno společnostem Freddie Mac a Fannie Mae, které poskytují záruky polovině amerických hypoték.

Nestandardní hypotéky všechno začaly

Jde o první žalobu ministerstva týkající se prodeje hypotečních úvěrů agenturám Fannie Mae a Freddie Mac, nad nimiž v září 2008 převzala plnou kontrolu americká vláda. Agentury v minulosti vlastnily či garantovaly zhruba polovinu všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Byly však těžce zasaženy krizí na americkém hypotečním trhu. Letos vláda zahájila kroky k jejich postupné likvidaci.

Bank of America je podle aktiv druhou největší bankou ve Spojených státech.

Právě nestandardní hypotéky stály na počátku hypoteční krize v roce 2008, které vedla k pádu investiční banky Lehman Brothers a desítek dalších finančních ústavů.

Reklama

Výběr článků

Načítám