Hlavní obsah

Tuzemák z nelegálního skladu mohl zabít tisíce lidí

Právo, Novinky, pit, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Laboratorní analýza, kterou provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), zjistila mimořádně vysokou koncentraci metanolu ve vzorku lihoviny odebraném v neregistrovaném skladu společnosti Verdana ve zlínské lokalitě Rybníky.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Lahve s nebezpečným obsahem

Článek

V produktu označeném etiketou a kolkem společnosti Likérka Drak – Original Tuzemák alk. 40% obj. v lahvi o obsahu 0,42 l – představoval metanol 50 procent veškerého alkoholu v balení. Uvedl to mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Zjištěné množství lihoviny je při uvedené koncentraci metanolu schopno usmrtit řádově tisíce osob.
mluvčí SZPI Pavel Kopřiva

„Jedná se o vysoce toxickou směs, kterou výrobce zabalil jako potravinu a připravil k expedici do maloobchodní sítě,“ sdělil Kopřiva.

Ve skladu společnosti Verdana zjistili inspektoři 7600 lahví tohoto smrtelného koktejlu, což představuje celkem 3300 litrů lihoviny. „Zjištěné množství lihoviny je při uvedené koncentraci metanolu schopno usmrtit řádově tisíce osob,“ informoval mluvčí.

Originál to být nemohl, brání se Drak

„Já žádné výsledky nemám k dispozici. Vylučuji, že by se metanol vyskytl v originálních lahvích s produkcí Likérky Drak. Tvrdím, že pokud se tam metanol objevil, tak šlo o něco, co nebylo v naší likérce vyrobeno,“ řekl jednatel společnosti Likérka Drak Pavel Čaniga.

„Informací z likérky se zabýváme, čekáme na další výsledky. Zatím jsou k dispozici výsledky pouze dvou vzorků, rumu a vodky. Ve skladu bylo objeveno 200 palet. Spolupracujeme také s Celní správou a očekáváme výsledky šetření, týkajícího se daňových úniků,“ řekla mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Jana Macalíková.

Testování pokračuje

Inspekce předala veškerá zjištění Policii ČR a Celní správě. Vzhledem k závažnosti nálezu je podle Kopřivy v současnosti sklad zajišťován před případným pohybem zboží, a to v návaznosti na opatření, která už SZPI a Celní správa uložily v předchozích dnech. Inspekce ve skladu pokračuje v odběru a testování vzorků lihovin.

SZPI ve skladu společnosti Verdana provedla společně s Celní správou kontrolu v minulém týdnu. Na základě zjištěných poznatků zde inspekce neprodleně zakázala uvádět do oběhu 31 426 lahví a šestilitrových barelů – celkem 56 360 litrů lihovin – s etiketou a kolkem společnosti Likérka Drak. [celá zpráva]

Společnost Verdana je výhradním distributorem produktů společnosti Likérka Drak pro Českou republiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám