Hlavní obsah

Slovensko zatím neuvolní dovoz a prodej českého alkoholu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská republika považuje situaci s českým alkoholem nadále za kritickou a zatím neuvolní dovoz a prodej českých lihovin v zemi. V úterý to oznámil slovenský ministra zemědělství Ľubomír Jahnátek. Slovensko vydalo zákaz prodeje českých lihovin před dvěma týdny.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenský obchodník odstraňuje z regálů český alkohol.

Článek

„Krizový štáb jednohlasně zhodnotil situaci tak, že riziko je stále obrovské a bylo by velkou chybou, kdyby se český alkohol uvolnil na spotřební trh Slovenské republiky,“ uvedl Jahnátek. Krizový štáb zatím nerozhodl, kdy bude český alkohol puštěn na slovenský trh. „Na řadě je Česká republika, která musí učinit zásadní opatření,“ dodal ministr.

Slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská zdůraznila, že po uvolnění prodeje lihovin v Česku zemřel další člověk na otravu metanolem a v průběhu uplynulého víkendu se objevilo pět nových případů otravy. „Bilance 75 otrávených a 27 mrtvých mluví za vše. Slovenské ministerstvo zdravotnictví hodnotí situaci nadále za kritickou a velmi rizikovou,“ připomněla.

Podle Jahnátka česká strana po propuknutí skandálu s metanolem ochránila vlastní trh, ale neochránila ostatní občany Evropské unie. „My si budeme chránit především slovenské občany a spotřebitele,“ dodal.

Český alkohol zpět do ČR

Importéři by měli odvézt český alkohol dovezený na Slovensko zpět do Česka na vlastní náklady. Až když bude všechen český alkohol za hranicemi, měl by být uvolněný prodej nově dovezeného českého alkoholu na Slovensku.

Na Slovensku je ve skladech uloženo přes dva milióny lahví českého alkoholu.

Becherovka kritizuje Slovensko

Česká likérka Jan Becher – Karlovarská Becherovka kritizovala Slovenskou republiku za zákaz dovozu a prodeje českého alkoholu v zemi. Společnost zdůraznila, že její produkty jsou bezpečné. „Problém se v Česku ani na Slovensku netýká legálně dovezených a distribuovaných lihovin. Od začátku se problém týká černého trhu,“ uvedl na tiskové konferenci v Bratislavě ředitel likérky Anthony Schofield.

Podle ředitele aféru s metanolem způsobila nedůslednost kontrol a nedostatečné potírání nelegálního trhu s alkoholem. „Podle našich odhadů tento černý trh představuje asi 25 procent celkového objemu, a to je příliš mnoho. Černý trh se nedá potlačit úplně, ale v zemích Evropské unie dosahuje jeho úroveň asi deset procent,“ řekl Schofield.

Česká likérka rovněž kritizovala návrh slovenského ministerstva zemědělství, které chce stávající zásoby českého alkoholu v zemi vrátit do České republiky.

Reklama

Související články

Počet obětí metanolu vzrostl na 27

Počet obětí metanolové aféry vzrostl na sedmadvacet. Ostravská policie v pondělí potvrdila, že dvaašedesátiletý muž, který byl nalezen v rodinném domě na...

Výběr článků

Načítám