Hlavní obsah

Hypotéky byly v srpnu nejlevnější v historii

– Praha

Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu klesla na 3,55 procenta z červencových 3,59 procenta, vyplývá z nejnovějších údajů Fincentrum Hypoindexu. V srpnu se tak sazby hypoték v tuzemsku dostaly na historicky nejnižší úroveň. Dosud nejnižší za dobu existence ukazatele Hypoindex byly sazby loni v prosinci, a to 3,56 procenta. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Sazby pravděpodobně budou klesat i nadále. Nasvědčují tomu zářijové akce bank, ale i možnost dalšího snížení úrokových sazeb Českou národní bankou.

"Po několika měsících mírného poklesu pokořily úrokové sazby hypotečních úvěrů svá historická minima a stanovily nové dno na úrovni 3,55 procenta. Navíc nic nenasvědčuje tomu, že by se v nejbližší době sazby zvyšovaly, spíše je pravděpodobné, že časem pokoří i hranici 3,5 procenta," uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Proti minulému měsíci se zájem o hypotéky zvýšil jen nepatrně. Do hypotečních bank si pro smlouvu o hypotečním úvěru přišlo o 500 klientů více než v červenci, konkrétně 6164 zájemců. Průměrná výše hypotečních úvěrů se lehce zvýšila. Lidé si tedy půjčují vyšší částky, protože úrokové sazby jsou výhodné. Nyní se pohybují v průměru kolem 1,668 milionu korun.

Během druhého prázdninového měsíce se zvedly také celkové objemy hypoték. Celková částka činila 10,282 miliardy korun. "Po měsíční přestávce banky zapojené do Fincentrum Hypoindexu opět sjednaly hypoteční úvěry v objemu přes deset miliard korun, což se za měsíc srpen podařilo naposledy před pěti lety," dodal Rajdl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám