Hlavní obsah

Počet nesplacených úvěrů ve Španělsku dosáhl dalšího rekordu

– Madrid

Podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu půjček poskytnutých španělskými bankami se v červenci vyšplhal na rekordních 9,9 procenta z červnových 9,4 procenta. Znamená to, že dlužníci v této pyrenejské zemi už nesplácejí bezmála desetinu bankovních úvěrů v celkové výši 169,3 miliardy eur (asi 4,2 biliónu korun). Vyplývá to z údajů, které zveřejnila španělská centrální banka.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Španělská vlajka nad madridskou centrální bankou

Článek

Objem špatných úvěrů ve Španělsku postupně roste poté, co před čtyřmi lety praskla bublina na tamním realitním trhu, nafukovaná silným přílivem levných úvěrů do čím dál nadhodnocenějších nemovitostí. K tomu se přidala ekonomická recese a vysoká nezaměstnanost.

Španělský bankovní sektor se v důsledku nesplácení úvěrů dostal do těžké krize. Mnoha španělským bankám v první polovině roku prudce klesl zisk kvůli rezervám na ztrátové úvěry a odpisům realitního majetku.

Podíl špatných bankovních úvěrů neroste pouze ve Španělsku. Po celé Evropě se podle studie společnosti PricewaterhouseCoopers špatné úvěry od začátku finanční krize v roce 2008 zdvojnásobily. Nejvíce rostl podíl špatných úvěrů v Řecku, Itálii a Španělsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám