Hlavní obsah

Koruna posílila, k euru je nejsilnější za rok

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koruna během středečního dopoledne posílila a k euru se dostala na 24,36 Kč/EUR, což je nejnižší hodnota za rok. K dolaru česká měna pokořila hranici 19 korun a obchoduje se na 18,90 Kč/USD, jak vyplývá z informací serveru Patria Online.

Foto: Profimedia.cz

Koruna posílila k euru i k dolaru.

Článek

„Posílení koruny za poslední týden je opravdu výrazné, krátkodobě však může ještě pokračovat, v delším horizontu by měla přijít korekce,“ domnívá se analytik Jan Vejmělek z Komerční banky.

Podle Vejmělka není posilování koruny dlouhodobě udržitelné, neboť tuzemská ekonomika se nachází v recesi. Silná koruna se nebude příliš zamlouvat ani České národní bance (ČNB). „Je to jeden z dalších faktorů pro to, aby ČNB na svém zasedání koncem měsíce přistoupila ke snížení úrokových sazeb a úrokovému znevýhodnění koruny,“ dodal Vejmělek.

Jak pro Novinky uvedl analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus, silná koruna je reakcí na změnu vnímání rizika na finančních trzích. V souvislosti s nedávnou akcí Evropské centrální banky na neomezený odkup dluhopisů se investoři vrátili do rizikovějších aktiv a regionů, což se pozitivně projevuje také na české měně.

„V dalších týdnech nicméně neočekávám pokračující výrazné posilování české měny,“ uvedl Hatlapatka s tím, že proražení hranice 24korunové hranice je málo pravděpodobné.

„Koruna překonala i naši poměrně optimistickou prognózu 24,60 CZK/EUR na konec září a nyní je blízko našemu cíli na konec roku 24,20 CZK/EUR,“ sdělil Novinkám analytik Václav Franče z Raiffeisenbank. Podle něj lze krátkodobě očekávat drobné oslabení, ve střednědobém horizontu pak další posilování, protože přebytky obchodní bilance jsou stále vysoké a deficity běžného účtu nízké.

Reklama

Výběr článků

Načítám