Hlavní obsah

Letušky Lufthansy vstoupí v pátek do stávky

Novinky, DPA,
Berlín
Aktualizováno

Palubní personál letecké společnosti Lufthansa vstoupí v pátek do stávky. Rozhodl o tom ve čtvrtek odborový svaz UFO, který sdružuje dvě třetiny z 19 000 letušek a stevardů. Důvodem je zmrazení mezd.

Foto: Johannes Eisele, Reuters

Letadla na letišti ve Fankfurtu nad Mohanem

Článek

O stávce odborový svaz informoval na svých webových stránkách. Zatím neuvedl, jak bude stávka probíhat, kdy přesně začne a které lety ohrozí. Očekává se ale, že postihne stovky letů.

Ke stávce se UFO odhodlalo poté, co selhala jednání o zvýšení mezd. Ty jsou tři roky na stejné úrovni. Jednání o zvýšení platů vedly odbory s firmou po dobu třinácti měsíců bez jakéhokoli výsledku, uvedla agentura Reuters. Dalším tématem bylo zlepšení pracovních podmínek.

Odbory požadovaly pětiprocentní zvýšení mezd a záruky, že Lufthansa nebude hledat zaměstnance mimo odbory a najímat lidi krátkodobě.

Po selhání jednání se stávka čekala. Odbory s ní hrozily už v srpnu.

Lufthansa ale potřebuje snížit náklady kvůli růstu cen paliv, aby mohla čelit konkurenci v podobě nízkonákladových společností a aerolinek z oblasti Perského zálivu. Snižuje proto stav zaměstnanců o 3500 lidí. Lufthansa zaměstnává 117 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám