Hlavní obsah

Číňan koupil za milióny francouzské vinařství, jehož víno obdivoval Napoleon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Čínský magnát z Macaa, podnikající v hazardní branži, koupil za osm miliónů eur (asi 199,5 miliónu korun) vinařství v Burgundsku. Zdejší víno považoval za nejlepší samotný francouzský císař Napoleon. Jak uvádí britský list The Daily Telegraph, podnikatel přeplatil místní vinaře a v jejich řadách vyvolal paniku z invaze zejména asijských investorů.

Foto: Profimedia.cz

Burgundské víno považoval za nejlepší samotný Napoleon.

Článek

Majitel kasina z města v ústí Perlové řeky svůj majetek rozšířil o památkově chráněný zámeček Château de Gevrey-Chambertin z 12. století a k němu přiléhající dvouhektarovou vinici, na níž dozrávají ty nejlepší hrozny odrůdy pinot noir na světě. Jde o první vinné sklepy v Burgundsku, které koupil čínský investor. Nicméně v oblasti Bordeaux jich už Číňané podle The Telegraph vlastní na dvě desítky a s tím, jak v nejlidnatější zemi světa roste poptávka po luxusních vínech, pronikají i do dalších regionů.

Místní vinaři jsou značně rozmrzelí, že vinařství s obrovskou tradicí získal z jejich pohledu outsider z Asie. Žádají, aby stát zasáhl a aby to, co považují za národní dědictví, zůstalo ve francouzských rukách. Za Château de Gevrey-Chambertin nabízeli pět miliónů eur, přičemž odhadovaná hodnota nemovitosti byla tři milióny eur.

Francie prodává duši

"Myslím si, že Francie prodává svoji duši a že naši politici na to musejí reagovat," tvrdí Jean-Michel Guillon, šéf svazu pěstitelů vína z vesnice Gevrey-Chambertin, který se neúspěšně pokoušel Château de Gevrey-Chambertin koupit. Radní z obce Gevrey-Chambertin Jacques Dorey se ale snaží jeho obavy tlumit. O víno se bude starat místní vinař, a tak se co do výroby nic nezmění.

Číňané začali vinařské usedlosti v regionu Bordeaux kupovat v roce 2008, přičemž z některých udělali luxusní hotely pro bohatou klientelu ze své země. Čína je největším dovozcem vín z Bordeaux a jeho spotřeba v této zemi jen v loňském roce stoupla o 110 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám