Hlavní obsah

Výroba motorových vozidel v Česku ubírá na tempu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výroba motorových vozidel v Česku začala zpomalovat. Za leden až červenec automobilky vyrobily přes 744 000 vozů, což je o 3,7 procenta více než loni. Ještě v pololetí činil růst přes čtyři procenta. Uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu.

Foto: archiv, Novinky

Výroba v kolínském závodě automobilky TPCA

Článek

„Situace na evropských automobilových trzích se dle reálných statistik nevyvíjí příznivým směrem. Dle řady zahraničních studií se očekává, že k zásadnímu obratu nedojde ani v příštím roce. To má samozřejmě negativní dopad na evropské výrobce, české nevyjímaje," uvedl prezident sdružení Martin Jahn.

Výroba osobních aut, která představuje většinu tuzemské produkce v odvětví, se zvýšila za sedm měsíců o 3,6 procenta na 740 000 vozů. V pololetí to bylo pět procent. „Důležité je, že v ČR zatím nedošlo k meziročnímu poklesu celkové výroby, i když vývoj v jednotlivých tuzemských automobilkách je rozdílný," dodal Jahn.

Zatímco výroba v Hyundai Nošovice a ve Škodě Auto stále rostou, u TPCA Czech se produkce snížila. Výroba autobusů stagnovala na 1760 vozidlech. Produkce nákladních aut se zvýšila o 19 procent na 814 vozů. Za růstem stojí zejména 80procentní navýšení výroby v letňanské Avii. Jediný výrobce motocyklů, Jawa Moto, zvýšil produkci o 117 strojů na 1440 kusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám