Hlavní obsah

ČNB: Do přijetí eura chceme inflaci 2 až 4 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká národní banka představila ve čtvrtek svůj nový inflační cíl. Chce, aby se od začátku roku 2006 až do doby přijetí eura pohyboval růst cen mezi 2,0 a 4,0 %. Poslední cíl z roku 2001 předpovídal pozvolně klesající inflaci z pásma 3,0 až 5,0 v roce 2002 na 2,0 až 4,0 % na konci příštího roku. ČR plánuje přijetí eura na konci tohoto desetiletí.

Článek

ČNB používá inflační cílení od roku 1998. Do roku 2001 však používala tzv. čistou inflaci, která nezahrnuje změny regulovaných cen a nepřímých daní. Cílení celkové inflace je ale srozumitelnější.

Skutečná inflace se od konce roku 2002 pohybuje pod pásmem určeným ČNB. Loni v prosinci například byla na jednom procentu. "ČNB i nadále chápe své inflační cíle jako střednědobé cíle, od nichž se skutečná inflace může přechodně odchýlit," uvedla banka. To připadá v úvahu například při náhlých výkyvech cen ropy či zemědělských produktů na světových trzích. ČNB ale na takové podněty nereaguje.

Inflační cíl stanovila centrální banka na třech procentech. Bude usilovat o to, aby se skutečná inflace od této hodnoty nelišila o více než procentní bod na obě strany.

Splnění maastrichtských kriterií

Pásmo je mírně nad růstem cen, které pro země používající euro deklarovala Evropská centrální banka. Podle ní by se inflace v eurozóně měla pohybovat těsně pod dvěma procenty. "Takto vzniklý nevelký inflační diferenciál je odrazem dlouhodobé reálné konvergence (přibližování) české ekonomiky k průměru eurozóny, která bude pokračovat i jistou dobu po přistoupení ČR k eurozóně," uvedla ČNB.

Stanovené pásmo je podle ČNB dobrým východiskem pro to, aby domácí ekonomika splnila tzv. maastrichtská kriteria nutná pro přijetí eura. "Koresponduje s dlouhodobými inflačními očekáváními finančních trhů a splňuje i omezení plynoucí ze statistického nadhodnocení při měření inflace," dodala centrální banka. Cíl rovněž zohledňuje nulovou mez nominálních úrokových sazeb a potenciální nepružnosti mezd směrem dolů.

Reklama

Související články

Inflace v únoru vzrostla opět o 2,3 procenta

Spotřebitelské ceny se v únoru stabilizovaly. Meziročně se sice kvůli skokovému zdražení na přelomu roku stejně jako v lednu zvýšily o 2,3 procenta, proti...

Výběr článků

Načítám