Hlavní obsah

Hospodářství poroste podle ČNB rychleji, inflace bude vyšší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Centrální banka mírně zvýšila odhad inflace i ekonomiky pro letošní a příští rok. Růst cen by se v prosinci měl pohybovat mezi 2,6 až 4,0 %, zatímco loni v říjnu odhadovala ČNB pro stejné období růst o 2,9 %. HDP by měl letos stoupnout o 2,9 až 3,4 %. V roce 2005 ekonomika poroste o 3,4 až 4,9 %, což je proti předchozím odhadům zhruba o procentní bod navíc.

Foto: Hana Szotkowská

Kromě prohlédnutí pigmentových útvarů na kůži lékaři rovněž poradí, jak moc se vystavovat v nadcházejících letních měsících slunečnímu záření.

Článek

Řekl to ve čtvrtek na tiskové konferenci guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Na červen příštího roku ČNB očekává zpomalení růstu cen. Inflace by se měla pohybovat mezi 1,8 až 3,2 procenta.

Na letošní růst HDP bude mít především vliv nižší růst příjmů domácností a vyšší nezaměstnanost, řekl dále novinářům Tůma. Guvernér ale očekává nárůst investiční aktivity, která by se měla stát tahounem hospodářství. Měla by tak nahradit spotřebu, která za růstem hospodářství stála loni.

Prognóza ČNB odpovídá stabilním úrokovým sazbám na historicky nejnižších dvou procentech v první polovině roku. Poté by měly sazby růst. Prognóza také podle guvernéra nezahrnuje předpokládané zařazení služeb v pohostinství ze snížené pětiprocentní do 22 procentní sazby DPH. Dodal, že informace byla známa krátce před dokončením prognózy.

Pokud by ČNB vyšší zdanění pohostinství brala v úvahu, byl by dopad do inflace maximálně jedno procento. Změna DPH u pohostinství a možné další posilování eura vůči dolaru považuje ČNB za největší rizika své prognózy. Další posilování eura by podle ČNB vedlo ke zpomalení předpokládaného oživení v eurozóně. Dopad by to mělo i na zahraniční inflaci. To by ovlivnilo i vývoj domácí ekonomiky a měnovou politiku ČNB, dodal Tůma.

Reklama

Související články

Růst cen se loni zastavil

Meziroční růst spotřebitelských cen v prosinci 2003 proti prosinci 2002 dosáhl 1,0 %, přestože ve většině měsíců roku 2003 vykazovaly spotřebitelské ceny...

Výběr článků

Načítám