Hlavní obsah

Inflace v únoru vzrostla opět o 2,3 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spotřebitelské ceny se v únoru stabilizovaly. Meziročně se sice kvůli skokovému zdražení na přelomu roku stejně jako v lednu zvýšily o 2,3 procenta, proti lednu však vzrostly jen o 0,2 procenta. Oznámil to v pondělí ČSÚ. Tento cenový vývoj předpokládali i analytici, kteří další výrazné zdražení čekají až v květnu, kdy se ČR prožene daňová bouře.

Foto: Libor Knížek

zámek v Hořovicíh - divadelní prohlídky Strašidlo cantervillské

Článek

Na meziměsíčním zdražení se v únoru podle statistiků nejvíce podílel růst cen za rekreaci a kulturu a rovněž růst cen bydlení. Ceny tuzemských rekreačních pobytů se proti lednu zvýšily o 6,3 procenta a zahraničních o 2,4 procenta.

V bydlení se mírně zvýšily úhrady v družstevních bytech a v bytech vlastníků, dále ceny služeb souvisejících s bydlením a ceny tepla. Vzrostly rovněž poplatky v domovech důchodců o 2,3 procenta a ceny za kadeřnické a kosmetické služby o 1,3 procenta.

Proti lednu zlevnily potraviny a nealkoholické nápoje, oblečení, obuv, ceny za poštovní a telekomunikační služby (nižší poplatek za zřízení telefonické stanice). Ceny potravin a nealkoholických nápojů klesly v únoru meziměsíčně o 0,3 procenta, a to po předchozím pětiměsíčním růstu cen.

Čtvrtý měsíc pokračoval pokles cen vepřového masa, které v únoru zlevnilo o 3,9 procenta. Ceny zboží úhrnem klesly o 0,1 procenta, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,6 procenta.

Meziročně podražilo hlavně pečivo a brambory

Hlavními tahouny meziročního růstu cen zůstaly i v únoru ceny potravin a bydlení. Proti únoru 2003 vzrostla cena chleba o devět procent, běžného pečiva o 31,3 procenta, vajec o 37,9 procenta a brambor o 68 procenta.

V bydlení se zvýšily ceny vodného o 4,6 procenta, stočného o 6,5 procenta. Odvoz odpadků podražil o 6,2 procenta. Ceny elektřiny se meziročně zvýšily o 3,5 procenta a zemního plynu o 7,9 procenta.

Dlouhodobě naopak klesají ceny oblečení a obuvi, domácích spotřebičů, mobilních telefonů a elektronických zařízení pro příjem, záznam a reprodukci obrazu i zvuku. Ceny zboží úhrnem meziročně vzrostly o 1,3 procenta a ceny služeb o 3,9 procenta.

Inflace dál poroste

"Inflace po většinu roku poroste. Inflaci potlačí nahoru především úpravy daní, ale také potraviny, které budou jako celek podle nás růst až do nové sklizně v roce 2004. Inflace poroste ještě dál, pokud skutečně dojde k 10% růstu regulovaného nájemného. V polovině roku bychom se tak mohli dostat jen těsně pod 4%. Koncem roku by měly vládou vyvolané inflační tlaky vyprchat a inflace by mohla zakončit rok kolem 3,5%," sdělil Novinkám Vladimír Pikora, ekonom Volksbank CZ.

"Spotřebitelské ceny se v únoru stabilizovaly, což znamená, že obchodníci nevyužili lednové zvýšení regulovaných cen, spotřebních daní a přesunutí některých položek ze snížené do základní sazby DPH k všeobecnému zdražení, řekl Ivo Nejdl z Raiffeisenbank.

"Vývoj inflace tak překvapení nepřinesl, ceny po očištění od změn regulovaných cen a sezónních vlivů vzrostly pouze o 0,1 procenta," dodal analytik.

Reakce

Úrokové sazby

Nárůst inflace je plně v souladu s očekáváním ekonomů i ČNB, ale růst nezaměstnanosti poněkud překvapil, protože se očekávala spíše její stagnace na lednových 10,8%. Ovšem z hlediska změn úrokových sazeb je rozhodující inflační vývoj, který nikterak překvapivý není. Stále tedy platí, že k prvnímu zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu by mělo dojít v pololetí tohoto roku.

Koruna

Zveřejněná čísla jsou z krátkodobého hlediska pro kurz koruny neutrální a koruna na ně nebude nikterak reagovat. Koruna je momentálně v zajetí poněkud negativní nálady a oslabuje k euru. Domníváme se, že tento oslabující trend se zlomí a obrátí někde v intervalu 33,20 - 33,30 CZK/EUR. Z dlouhodobého pohledu do konce roku očekáváme kurz v širokém intervalu 32,00 - 33,30 CZK/EUR.

Dluhopisy

Zveřejněná čísla nebudou mít na dluhopisový trh žádný dopad. Míra nezaměstnanosti je pro dluhopisový trh spíše neutrálním ukazatelem a míra inflace nepřekvapila. Proto budou dluhopisy v nejbližší době sledovat spíše vývoj v zahraničí. Tento vývoj bude zase ovlivňován zejména vývojem kurzu euro - dolar. Vzhledem k tomu, že již brzy očekáváme na eurodolarovém trh obrat směrem k posilování eura, očekáváme také mírný pokles výnosů evropských i domácích dluhopisů. Ovšem půjde jen o krátkodobý trend. Z dlouhodobého hlediska výnosy spíše porostou.

Markéta Šichtařová, Volksbank CZ

ČNB tak může zůstat klidná. První zvýšení úrokových sazeb z historicky nejnižší úrovně dvou procent tak Nejdl očekává až ve druhém pololetí letošního roku.

Reklama

Související články

Vyšší daně vyhnaly ceny nahoru o 2,3 procenta

Podle očekávání se spotřebitelské ceny v lednu vydaly směrem vzhůru. V meziročním srovnání se zvýšily o 2,3 procenta. Podepsalo se na tom zvýšení daní v rámci...

Výběr článků

Načítám