Hlavní obsah

Lukašenko ve volbách lákal na vyšší platy, teď chystá devalvaci o 80 procent

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruská vláda by mohla v dohledné době devalvovat tamní rubl zhruba o 80 procent na 15 000 běloruských rublů za jeden dolar. Současná úroveň činí 8260 rublů za jeden dolar. Informovala o tom agentura RIA Novosti s odkazem na běloruská média, potažmo na zdroj z běloruské centrální banky.

Foto: Profimedia.cz

Běloruské rubly

Článek

Devalvace by s největší pravděpodobností měla nastat poté, co se průměrný měsíční plat dostane na 500 dolarů (asi 10 330 korun). Po nedávném setkání v běloruské centrální bance se vrcholní představitelé shodli na tom, že zvýšení mezd v zemi by jen v letošním roce přišlo na 11,8 miliardy dolarů. Od června navíc roste v Bělorusku poptávka po zahraniční měně.

Vláda možná ještě letos podle zdroje z centrální banky zmrazí bankovní vklady a omezí výběr hotovosti. Běloruský rubl se dostal pod tlak počátkem loňského roku kvůli vysokému obchodnímu deficitu a velkorysému zvýšení mezd i zlevnění úvěrů před prezidentskými volbami v prosinci 2010. Právě tyto kroky přinesly úspěch současnému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi.

Zhoršující se hospodářská a finanční situace nicméně donutila Bělorusko hledat pomoc u Mezinárodního měnového fondu a ekonomického uskupení postsovětských zemí EurAsEC v čele s Ruskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám