Hlavní obsah

Moody's srazila rating Itálie, která se tak blíží investičnímu smetišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie o dva stupně na Baa2. Výhled ratingu Itálie podle agentury AP nadále označuje za negativní. Itálii tak dělí podle expertů jen dva body od investičního "smetiště".

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

Článek

Hlavním důvodem snížení ze stupně A3 je podle Moody's obava, že finanční krize v Evropě povede k prudkému nárůstu nákladů na půjčky. Zejména problémy v Řecku a Španělsku podle ratingové agentury zvyšují rizika, kterým čelí Itálie.

Moody's navíc nevyloučila další snižování hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie, pokud se zhorší ekonomický výhled země nebo budou potíže s prováděním reforem.

"Zajímavé je, že s většinou důvodů, kvůli kterým byl rating snížen, není Řím schopen sám nic udělat," připomněl analytik Jan Bureš z ČSOB. Moody’s má podle Bureše velké obavy především z dopadů eventuálních politických událostí v eurozóně, jako je řecký euro-exit nebo nová pomoc Španělsku, na postavení Itálie na finančních trzích.

"Varování Moody’s je tak dalším v řadě, které ukazuje, že evropská krize se dá těžko vnímat jako izolované problémy konkrétních zemí," doplnil Bureš. Napětí v Řecku a ve Španělsku podle Bureše evidentně přifouklo problémy Itálie a sebelepší domácí reformy italského kabinetu, i kdyby byly, by s tím nic neudělaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám