Hlavní obsah

ČNB sáhla na úrokové sazby, poslala je na rekordní minimum

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek sáhla na úrokové sazby a snížila je o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum. Uvedl to mluvčí ČNB Marek Petruš. Základní úroková sazba tak klesla na 0,5 procenta. Od května 2010 se držela na 0,75 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České národní banky

Článek

„Aktuální slabost české koruny sice hovoří proti snižování úrokových sazeb, ovšem recese české ekonomiky umocněná úspornými vládními opatřeními je silným argumentem ve prospěch nižších úrokových sazeb,“ sdělil analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Foto: ČTK

Základní úroková sazba ČNB

V podobném duchu se vyjádřil i analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit, podle něhož k rozhodnutí snížit sazby přispěla čerstvá data z ekonomiky, hlavně z oblasti cen a spotřebitelské poptávky.

„Spotřebitelská poptávka výrazně klesá, meziroční pokles výdajů domácností na konečnou spotřebu totiž táhne HDP do záporných čísel,“ připomněl Kozub s tím, že ČNB chce stimulovat ochablou poptávku levnými penězi.

„Nepředpokládám ale, že by se situace měla udržet výrazně dlouho. Ve chvíli, kdy motor ekonomiky opět nastartuje a zvedne se i poptávka, sazby půjdou zpět směrem vzhůru,“ doplnil Kozub, podle nějž se tak ale letos rozhodně nestane.

Nižší sazby přispívají ke slabosti české koruny, což je v podstatě pozitivní pro exportéry a potažmo výrobce.

Reklama

Výběr článků

Načítám