Hlavní obsah

Koruna dál ztrácí, šestadvacetikorunová hranice k euru je na dostřel

– Praha
Novinky, pit

Koruna během středečního dopoledne nadále oslabila vůči euru a před 11. hodinou proti úterku oslabila o dva haléře na 25,96 Kč/EUR. Naposledy se na psychologické hranici 26 Kč/EUR nacházela loni v listopadu. K dolaru o dva haléře zpevnila na 20,78 Kč/USD, jak vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Snížení hodnoty české měny začalo již na konci března a ve druhém čtvrtletí letošního roku dále oslabovala jak vůči společné evropské měně, tak i k americkému dolaru,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta s tím, že koruně se nedaří ani ve vztahu k jejím středoevropským „kolegyním“ a dostala se na samotný chvost.

Prvním důvodem je podle Nováka slabý výkon domácí ekonomiky. „Ta se v prvním čtvrtletí letošního roku dostala definitivně do recese a s podobnými výsledky, tedy poklesem hrubého domácího produktu, je nutno počítat i ve zbytku tohoto roku,“ připomněl Novák s tím, že pokud se nedaří českému hospodářství, obdobně je na tom i česká měna.

Nízké sazby a špatný ekonomický stav

Druhým faktorem jsou velmi nízké úrokové sazby. Jen pro srovnání, hlavní úroková sazba České národní banky činí aktuálně 0,75 procenta. V Polsku je obdobná úroková sazba na úrovni 4,75 procenta a v Maďarsku dokonce na sedmi procentech. Jako poslední faktor je třeba zmínit zhoršující se stav evropské ekonomiky, Německa nevyjímaje.

Jako nejpravděpodobnější se dá podle Nováka v letních měsících očekávat stagnace koruny na současných úrovních. „Pod stagnací si však nelze představit neměnný kurz, nýbrž průměrnou úroveň, kolem které bude koruna oscilovat. V případě měnového páru s eurem by takovou konstantou mohla být hladina 26 Kč/EUR, vůči americkému dolaru poté hranice 21 Kč/USD,“ dodal Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám