Hlavní obsah

ČSOB ve čtvrtletí zvýšila čistý zisk na čtyři miliardy korun

Praha

Československá obchodní banka (ČSOB), která patří k největším tuzemským bankovním skupinám, v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o šest procent na čtyři miliardy korun. Banka o tom informovala ve čtvrtek v tiskové zprávě.

Článek

"Tohoto výsledku jsme dosáhli díky rostoucímu úvěrovému portfoliu s nízkými náklady na úvěrové riziko, a to doplněno dobrými výsledky dealingu a stálými provozními náklady," uvedl generální ředitel banky Pavel Kavánek. Dodal, že zisk čtyři miliardy korun je nejvyšší udržitelný čtvrtletní zisk ČSOB v její historii.

Výsledky za první čtvrtletí již zveřejnily i další velké tuzemské banky. Komerční banka zvýšila za první tři měsíce roku čistý zisk meziročně o 3,3 procenta na 3,49 miliardy korun. Česká spořitelna zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 17,2 procenta na 4,46 miliardy korun.

Dluhopisy rizikových zemí

Z dluhopisů zemí, které mohou být ohroženy dluhovou krizí v eurozóně, měla ČSOB ke konci března ve svém portfoliu španělské státní dluhopisy za 0,58 miliardy korun a italské dluhopisy za 0,9 miliardy korun.

ČSOB ovšem oznámila, že v dubnu prodala celou svoji expozici vůči Španělsku s omezenými ztrátami. Zároveň se banka zúčastnila řeckého výměnného programu a získané dluhopisy následně prodala. Nyní má tedy banka ve svém portfoliu jen státní dluhopisy Itálie za méně než jednu miliardu korun.

Celková aktiva ČSOB ke konci března stoupla od počátku roku o jedno procento na 944,5 miliardy korun. Celkové vklady vzrostly meziročně o čtyři procenta na 616,3 miliardy korun. Celkový objem úvěrů se zvýšil ke konci března meziročně o 11 procent na 447,5 miliardy korun. Růst byl tažen především nárůstem objemu hypoték a úvěrů velkým firmám.

Čistý úrokový výnos stoupl ve čtvrtletí ČSOB meziročně o tři procenta na 6,3 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí naopak klesly o šest procent na 1,45 miliardy korun.

Samotná banka ČSOB měla ke konci března přes 3,1 miliónu klientů. Počet bankovních poboček a poradenských center zvýšila meziročně na 592 a počet bankomatů na 846.

Do skupiny ČSOB patří vedle banky například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, ČSOB Penzijní fond Stabilita, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám