Hlavní obsah

Přenos dat na mobil může na dovolené stát i desetitisíce

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho uživatelů „chytrých“ telefonů čeká po příjezdu z dovolené v cizině nepříjemné překvapení. Na faktuře totiž najednou uvidí, že za přenos dat v zahraničí mají zaplatit desetitisíce korun přesto, že žádná vědomě nestahovali.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Aplikace v chytrých telefonech jsou totiž nastavené tak, že průběžně stahují data například o počasí nebo přijaté e-maily, což mnoho lidí neví.

U uživatelů telefonů s operačním systémem Android, kteří používají sociální síť Google, se také mohou fotografie automaticky nahrávat do webových alb a tím používat datový roaming.

Neznalost podmínek provozu „chytrého mobilu“ ale mobilní operátoři nemohou uznat, a klienti tak musí, pokud se chtějí vyhnout případné následné exekuci, zaplatit.

Telefon je lepší odstřihnout

Operátoři proto doporučují lidem, aby si předem buď zaplatili přenos roamingových dat jen do určité výše, nebo aby telefon od datových přenosů na dovolené odstřihli.

„Nejhorší je nezkontrolovat si, zda se telefon v zahraničí připojuje k internetu. Pokud chtějí lidé chytré mobily v cizině používat, doporučujeme zakoupení roamingového datového balíčku. Pokud si nejsou jisti, je lepší vypnout datové přenosy,“ řekl Právu mluvčí Telefóniky O2 Hany Farghali.

Pokud si zákazník není jistý, zda má přenos dat vypnutý, je nejlepší stavit se v prodejně, kde mu odborníci telefon nastaví tak, aby data v zahraničí nestahoval.

Záludné používání map

Nejčastěji se stává, že lidé třeba vyhledávají v mapách a nevědí, že se velké objemy dat při jejich prohlížení stahují z internetu. To potom může znamenat až tisíce korun na faktuře navíc.

„Zákazníci si občas nejsou vědomi toho, že se při používání map připojují k internetu. Stejně tak nevědí, že se z internetu stahují i e-maily,“ dodal Farghali.

Pokud chcete na dovolené ušetřit, je nejrozumnější datové přenosy úplně vypnout. Počítáte-li ale s tím, že budete data na cestách potřebovat, vyplatí se pořídit si datový balíček, ale je třeba připravit se na to, že zaplatíte mnohonásobně více než v Česku.

"Nabízíme program Travel& Surf ve variantách na jeden den, týden nebo měsíc. Například denní balíček lze pořídit za 29 korun, pokud zákazník stáhne za 24 hodin do 3 MB dat. V případě, že se datová spotřeba bude pohybovat od 3 do 20 MB dat, přijde jej balíček na pevnou částku 149 Kč,“ řekla Právu mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. 200 MB měsíčně stojí u tohoto operátora 490 Kč.

Zákazníci se mohou vysokým poplatkům za data v zahraničí bránit také tak, že si stanoví limit u datového roamingu. Ten se po překročení předem stanovené částky ukončí.

Anketa

Hlídáte si, kolik utratíte v zahraničí za mobil?
mobil v zahraničí nepoužívám
17,5 %
ano, používám ho jen výjimečně
50,4 %
ne, útratu nesleduju
32,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19692 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám