Hlavní obsah

Soud zrušil insolvenci na libereckou cestovku, ta se ale k otevření nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Krajský soud v Liberci zamítl insolvenční návrh na libereckou cestovní kancelář Asteri Tour z důvodu nedostatečného doložení. Cestovní kancelář přesto zůstává zavřená. Na svých internetových stránkách jen klienty informuje, že se nepodařilo prodat dostatek zájezdů, a tak se neuskuteční. Ohledně vrácení peněz Asteri Tour odkazuje na Evropskou pojišťovnu, kde je pojištěna pro případ úpadku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Asteri Tour byla v obchodním rejstříku zaregistrována loni v červnu. Od podzimu začala nabízet zájezdy do Řecka, na které se specializuje. Podle Nikolaose Pappase, který v pondělí podal insolvenční návrh, má ale firma problémy s obsazením zájezdů a úhradou závazků vůči letecké společnosti i ubytovatelům v Řecku. Cestovka za březen nevyplatila mzdu jemu ani jeho kolegyni.

Stejně tak neuhradila ani nájemné za pronájem kanceláře za duben, jak uvádí v návrhu Pappas. Tomu prý majitelka CK dluží navíc i splátky půjčky, kterou loni firmě poskytl na rozjezd podnikání v cestovním ruchu. Včetně úroků mu údajně dluží 1,5 miliónu korun.

Nezbývá než čekat

Podle Jana Kratochvíla z občanské iniciativy Stop krachům cestovek mohou být peníze zhruba 200 klientů Asteri Tour v reálném nebezpečí. „Dokud nebude úpadek vyhlášen, k žádnému pojistnému plnění dojít nemůže,“ vysvětlil Kratochvíl.  Navíc je podle něj otázkou, zda má cestovní kancelář sjednaný dostatečný limit pojistného plnění a zda klienti nedopadnou jako zákazníci zkrachovalé I. Parkam Holidays. Ti dostali jen 60 procent ceny neuskutečněných zájezdů.

Klienti Asteri Tour tak nezbývá než čekat, zda o zahájení insolvenčního řízení nepožádá sama cestovka. Jinak se mohou podle Kratochvíla ozvat teprve tehdy, až cestovní kancelář skutečně nesplní své povinnosti, které vyplývají ze smluv. „Mají na to tři měsíce od data, kdy měl být jejich nerealizovaný zájezd ukončen,“ dodal Kratochvíl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám