Hlavní obsah

Daň na tichá vína je absurdní a poškodí nás, zlobí se vinaři

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké Bílovice

Mezi úterními návrhy vlády, které mají pomoci zvýšit stabilitu státního rozpočtu, se objevilo zavedení spotřební daně na tichá vína ve výši 10 korun z litru. Proti tomuto opatření se jednoznačně postavil Svaz vinařů České republiky (SV ČR), který ho považuje absurdní, nesmyslně zatěžující vinaře a s minimálním reálným dopadem. Uvedl to tajemník organizace Martin Půček.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle svazu by nová daň způsobila výrazné zhoršení odbytu vína na českém trhu, znamenala by zvýšení administrativní zátěže vinařů a poškození konkurenceschopnosti tuzemského vinařství v evropském kontextu.

Vláda předpokládá, že daň přinese do kasy příjem ve výši zhruba tří miliard korun. Podle analýzy Svazu vinařů České republiky by naopak zavedení spotřební daně znamenalo prudký nárůst prodeje vína na tzv. černém trhu, zvýšení nákladů pro vinaře i snížení reálného výběru DPH z prodeje vína. „Státní rozpočet by měl zanedbatelný příjem na hraně kladné nuly,“ píše se v prohlášení vinařů.

Dělení na malé a velké

Ve vládním návrhu se navíc objevilo dělení vinařů na malé, kteří mají být od spotřební daně osvobozeni, a ostatní, na něž má být spotřební daň naopak uvalena.

„Pokud má být cílem likvidace celého jednoho odvětví hospodářství, pak je vláda na nejlepší cestě uspět. Nechtěl bych být navíc u toho, až bude pan ministr financí vysvětlovat nejmenšímu z ,větších‘ vinařů, proč mu skokem zdražil výrobky oproti jeho kolegovi, který vyrábí o pár desítek litrů vína méně,“ okomentoval návrh vlády místopředseda SV ČR Josef Svoboda.

Nálepku tiché víno mají v podstatě všechna klasická révová vína kromě vín šumivých.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám