Hlavní obsah

Změny DPH kritizují stavaři i automobilky, zvýší jim náklady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu vláda schválila zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH), což vyvolalo mezi firmami smíšené reakce. Výrobci automobilů mají strach ze zvyšování provozních nákladů, stavební firmy varují před prohloubením propadu stavebnictví. Podle realitních kanceláří může zvýšení daně z převodu nemovitostí lidem prodražit obchody s nemovitostmi.

Foto: Profimedia.cz

Z hlediska pracovního uplatnění motivovala tři čtvrtiny respondentů příležitost získat vyšší plat

Článek

Vláda schválila balík úsporných opatření, jehož cílem je udržet schodky státního rozpočtu pod třemi procenty HDP v letech 2013 a 2014. Obě sazby DPH se mají zvýšit o procentní bod na 15 % a 21 %. Daň z převodu nemovitostí má stoupnout ze tří na čtyři procenta.

„Každé zvyšování daní je pro podniky bolestivé, projeví se ve zvýšených provozních nákladech, hrozí snížením poptávky a může ohrozit konkurenceschopnost," řekl Michal Kadera z mladoboleslavské Škody. Navrhovaná změna sazeb DPH však podle něj není fatální a české firmy i spotřebitelé by si s ní měli poradit.

Podle kolínské TPCA povede nárůst DPH ke zvýšení ceny a tím i k růstu výrobních nákladů automobilky. „To může mít dopad na konkurenceschopnost firem, které převážnou část své produkce vyvážejí,“ uvedl mluvčí TPCA Radek Kňava.

Bude to prohloubení recese, stěžují si stavaři

Kritikou nového balíku vládních reforem nešetřili ani stavaři. „Opatření vládní koalice opět neobsahují žádná prorůstová řešení, vše se odehrává v rovině škrtů a zvyšování daňového zatížení všech skupin obyvatel i podnikatelů. Pro stavebnictví to jednoznačně znamená prohloubení recese,“ řekl generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Miloslav Mašek.

Nové kolo vládních reforem může být pro realitní trh jen další zátěží, soudí prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný. Nárůst DPH a daně z převodu totiž zatíží transakční poplatky.

„Pravdou je, že se sníží výnos prodávajících,“ sdělil ředitel realitní kanceláře Sting Michal Pitucha. Zároveň ale neočekává, že by daňové změny snížily objem realitních obchodů.

V oblasti strojírenství očekává plzeňská Škoda JS (dříve Jaderné strojírenství) zdražení vstupů tam, kde je podnik konečným spotřebitelem. „Typickým příkladem jsou investice, které se vinou růstu DPH prodraží,“ řekl finanční ředitel firmy Jan Kleisner.

Naopak v oblasti produkce, zakázek a tržeb strojaři dopad vyšší sazby DPH neočekávají, protože si daň odečtou.

„Především lze očekávat větší tlak na růst mezd ze strany zaměstnanců v důsledku růstu životních nákladů,“ uvedl finanční ředitel významného světového výrobce turbín Škoda Power Karel Kloboučník.

Reklama

Výběr článků

Načítám