Hlavní obsah

Pocty za vítězství v Lyonu se moravský vinař dočkal i v letadle

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krumvíř/Lyon

Nejlepší víno prestižní přehlídky vín ve francouzském Lyonu není z Bordeaux či Champagne, ale urodilo se na svazích nad jihomoravským Krumvířem. Vinař Josef Valihrach překvapil Hibernalem ročníku 2010 světové degustátory.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Josef Valihrach s vínem Hibernal, se kterým uspěl ve Francii.

Článek

„Poslal jsem na výstavu vín do francouzského Lyonu čtyři svoje vína,“ sdělil Valihrach. Pozvání na akci je podle něj asi důsledkem jeho velkého úspěchu na světové přehlídce vín odrůdy Chardonnay. Jeho výběr z hroznů ročníku 2008 skončil čtvrtý na světě a navázal na loňský úspěch, třetí místo ve stejné soutěži. Neztratil se ani sekt Chardonnay, který získal stříbrnou medaili.

V konkurenci asi 1200 vín je to nesporný úspěch rodinného vinařství. Do závěrečného rozstřelu o nejlepší víno v Lyonu se pak dostaly tři ze čtyř jeho přihlášených vín. Nejlepší byl podle poroty Hibernal ročníku 2010. Polosuché víno nese na etiketě označení zemské, i když ve skutečnosti odpovídá parametrům pro víno pozdního sběru.

Degustátoři pomlaskávali

„Kdo mě zná, ví, co může v láhvi čekat, bez ohledu na etiketu,“ odlehčeně komentuje výsledky své práce Valihrach. Nad Hibernalem, ale i rovněž úspěšným Sauvignonem a Svatovavřineckým se s uznáním zastavovali přední světoví degustátoři.

„Viděl jsem, že do závěrečného hodnocení nesou jedno víno, nakonec tam byla tři. Prorazit třemi vzorky ze čtyř do finálového hodnocení, to samo o sobě je úspěch,“ řekl. Úspěch a bezesporu překvapení pro vinaře z Francie se odrazil i v zájmu o malé vinařství z České republiky. O rozhovor je požádala i francouzská televize.

Je na co navazovat

Úspěch na výstavě v dobrém slova smyslu ovlivnil i návrat klanu Valihrachů domů. Po startu za nimi přišla letuška. „Monsieur Valihrach? Mám vám vyřídit pozdrav z řídící věže. Pracuje tam dobrý známý jednoho z hodnotitelů. Vaše vína jsou opravdu skvělá,“ vyslechl si vinař s přáním příjemného letu. „Připadal jsem si v tu chvíli jako nějaké celebrita. Ale byl to rozhodně příjemný okamžik,“ usmál se vinař.

Valihrach při každé příležitosti nezapomene zmínit, že je jen obyčejným vinařem z malé jihomoravské vesnice. „Jsem patriot,“ usmívá se. Úspěchů na světové scéně již má na kontě nemálo.

Víno se v Česku dělat umí

V roce 2007 na světové přehlídce vín 14. ročníku prestižní soutěže Concours Mondial de Bruxelles v belgickém Bruselu byl jeho Merlot ročníku 2004 pozdní sběr vyhodnocený jako vůbec nejlepší červené víno. To přimělo francouzské vinaře začít brát výrobce z malé země uprostřed Evropy vážně.

Vždyť v konkurenci 5460 vín za sebou Valihrach nechal celou francouzskou špičku. V světové přehlídce Chardonnay dvojnásobný držitel titulu Vinař roku uspěl také opakovaně. „Pomalu učíme Evropu, že víno umíme udělat dobré,“ dodal s tím, že především úspěchy ve Francii jsou v tomto směru cenné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám