Hlavní obsah

Na mýtném se v prvním čtvrtletí vybralo víc než loni, pořád to ale nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nákladní dopravci v letošním prvním čtvrtletí na mýtném zaplatili zhruba 2,16 miliardy korun, meziročně o 9,47 procenta více. Uvedl to mluvčí českého mýtného systému David Šimoník. Zvýšení mýtného je ale nižší, než se se předpokládalo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z výnosů mýtného systému je financovaný Státní fond dopravní infrastruktury, kterému podle jeho ředitele Tomáše Čočka budou letos v rozpočtu chybět stovky miliónů korun.

Za zvýšením stojí podle pověřeného ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Reného Poruby především zvyšování sazeb za ujetý kilometr u méně ekologických vozidel. Ty kromě vozidel splňujících ekologickou třídu Euro V. a vyšší vzrostly o čtvrtinu. ŘSD je provozovatelem elektronického mýtného systému.

Podle Čočka je ale letošní předpoklad ministerstva financí, které celoroční výběr za mýtné odhadlo na 10,2 miliardy korun, neuskutečnitelný. Loni výnosy z mýtného dosáhly zhruba 8,13 miliardy korun a podle aktuálních výsledků nebude na dohadovanou částku nárůst na mýtných výběrech stačit.

Reklama

Výběr článků

Načítám