Hlavní obsah

MMF: Řecko musí překonat averzi k propouštění ze státních úřadů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se má Řecko plně vymanit z krize, musí překonat svou averzi k propouštění ze státních úřadů a dalších organizací a vypořádat se s tabu, které nedovoluje jejich uzavírání. Řekl to ve středu šéf řecké mise Mezinárodního měnového fondu Poul Thomsen na panelové diskusi v Londýně. MMF v půlce měsíce schválil svůj příspěvek ke druhé záchraně Řecka ve výši 28 miliard eur (690 miliard Kč).

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Zaměstnanci řeckého ministerstva financí s černými vlajkami

Článek

"Dosud zde vládne tabu, které brání propouštět zaměstnance vysoce přezaměstnaného veřejného sektoru. Je zde také tabu, které nedovoluje uzavírat takové organizace v situaci, kdy už nejsou zapotřebí," citovala Thomsena agentura Reuters.

Thomsen zopakoval, že Řecko už nemá možnost ozdravovat vysoce zadlužené veřejné finance zvyšováním daní a plošným omezováním mezd a důchodů. Klíčové je podle něj zvyšovat konkurenceschopnost, přiznal ale, že k plné obnově úrovně konkurenceschopnosti, kterou mělo Řecko před přijetím eura, bude země potřebovat nejméně desetiletí.

Řecko se v roce 2010 propadlo do těžké dluhové krize a stalo se první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc a dostala 110 miliard eur. Druhý záchranný úvěr, na jehož čerpání se Atény s věřiteli tento měsíc dohodly, je v objemu 130 miliard eur a přispěli k němu seškrtáním hodnoty svých řeckých dluhopisů i soukromí věřitelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám