Hlavní obsah

Stavba sarkofágu nad Černobylem začne za tři týdny

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Výstavba nového sarkofágu nad havarovaným čtvrtým blokem černobylské atomové elektrárny bude zahájena 26. dubna. Datum není náhodné. Právě tento den před 26 lety totiž došlo k nejhorší jaderné katastrofě v lidských dějinách. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na slova ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Foto: Gleb Garanich/Files, Reuters

Graffiti na zdi v liduprázdném městě Pripjať. Na pozadí zapečetěný havarovaný čtvrtý blok elektrárny Černobyl.

Článek

Přípravné práce na výstavbu 20 000tunové konstrukce, která má definitivně zamezit hrozbě radioaktivity, byly zahájeny počátkem letošního roku.

„Potřebné prostředky jsou k dispozici a práce běží podle termínu,“ sdělil Anton Ussov, mluvčí Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD), která je největším sponzorem tohoto projektu.

Nové stavba by měla být podle Ussova dokončena do poloviny roku 2015. Po výbuchu sice sovětské úřady iniciovaly kvůli unikající radiaci výstavbu betonového krytu, dlouhodobě však přetrvávaly obavy o jeho pevnost a trvanlivost.

Náklady na nový sarkofág by měly činit 1,5 miliardy eur (asi 36,8 miliardy korun) a potřebné finanční prostředky se podařilo zajistit po loňské konferenci v Kyjevě k 25. výročí katastrofy. Jednotliví dárci věnují 550 miliónů eur, zbytek pak půjde od EBRD.

Jaderná katastrofa v Černobylu v roce 1986 zasáhla značnou část Evropy, zejména pak území Ukrajiny, Běloruska a Ruska. Mimo jiné muselo být evakuováno či přesídleno až 350 000 lidí. Havárie měla i dlouhodobý vliv na zdraví obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám