Hlavní obsah

Černobylský reaktor přikryje nový sarkofág

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Soul

Ukrajina začne stavět nový sarkofág nad havarovaným blokem černobylské jaderné elektrárny. V úterý to v Soulu na okraj summitu OSN o jaderné bezpečnosti oznámil ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Foto: Profimedia.cz

Zakonzervovaný čtvrtý reaktor

Článek

"Mezinárodní dárcovská konference, která se konala loni v Kyjevě, byla úspěšná; začne se stavět nový sarkofág nad havarovaným blokem elektrárny," řekl podle agentury ITAR-TASS šéf ukrajinského státu. Poděkoval mezinárodnímu společenství za podporu, kterou poskytlo Ukrajině při odstraňování následků černobylské katastrofy.

Na nový sarkofág přispěla i Česká republika, a to částkou 65 miliónů korun. [celá zpráva]

Čtvrtý reaktor explodoval v dubnu 1986. Radioaktivita z jeho nitra se rozšířila do rozsáhlých oblastí severovýchodní a severní Evropy. Kolem elektrárny vzniklo uzavřené třicetikilometrové pásmo, kam byl zakázán přístup.

Zničený reaktor je uzavřen pod betonovým krytem a na jeho bezpečnost dohlíží kolem 2 500 lidí.

Reklama

Související články

Ptáci v okolí Černobylu mají menší mozky

Ptáci, kteří žijí v okolí někdejší jaderné elektrárny Černobyl na Ukrajině, mají menší mozky než opeřenci vyskytující se jinde. Vědci to spojují...

ČR dá 65 miliónů na nový kryt v Černobylu

Česká republika vyčlenila 2,6 miliónu eur (téměř 65 miliónů korun) do mezinárodního fondu na stavbu ochranného krytu pro poškozený reaktor černobylské jaderné...

Výběr článků

Načítám