Hlavní obsah

Krize vyhání Portugalce ze země, za pět let jich odešlo půl miliónu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Dluhovou krizí drcené Portugalsko zažívá v současné době jednu z největších emigračních vln ve své historii. Za posledních pět let opustilo jihoevropskou zemi 500 000 lidí. Informovala o tom agentura DPA s odkazem na tamní list Diario de Noticias.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho (vlevo) a prezident Evropské unie Herman Van Rompuy

Článek

Pokud se na celou záležitost podíváme očima statistiků, pak zjistíme, že pro odchod se rozhodl zhruba každý jednadvacátý Portugalec. V zemi na Pyrenejském poloostrově totiž žije přibližně 10,5 miliónu obyvatel.

Jen v loňském roce se pro odchod rozhodlo asi 150 000 lidí. Jak Diario de Noticias připomíná, obdobné migrační pohyby zažilo Portugalsko naposled na přelomu 60. a 70. let minulého století. Tehdy mířily davy Portugalců za prací do Francie či Německa

Současní „dobrodruzi“ směřují zejména do bývalých portugalských kolonií Angoly a Brazílie, z evropských zemí pak do Británie. Jak však portugalská média připomínají, mnohé z těchto lidí čeká v nové zemi poměrně drsné vystřízlivění a jejich pracovní podmínky připomínají až otrockou práci.

Portugalská ekonomika čelí značným problémům a letos se očekává její propad o 3,3 procenta. Vrásky na čele způsobuje i značná míra nezaměstnanosti, která dosahuje 14 procenta a předpokládá se její další růst.

Portugalská vláda, kterou vede premiér Pedro Passos Coelho, se snaží za cenu razantních úsporných opatření srazit letošní schodek na 4,5 procenta HDP. Loni byla země nucena požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc ve výši 78 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám