Hlavní obsah

Manželé na Znojemsku vyrábí ruční papír z kávy, trávy či slámy

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Želetice

Kávový papír? Trávový? Slámový? Dílna manželů Davidových z Želetic na Znojemsku je místem zrodu ručně vyrobeného papíru i místem zrodů nových nápadů, co vše použít jako surovinu. Výsledek jejich práce potěšil i diplomaty.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Karel David při ruční výrobě papíru

Článek

Papír, použitý před časem pro prezentaci České republiky jako předsednické země Evropské unie, totiž pocházel právě z jejich rodinné dílny. S odstupem času se manželé dočkali uznání i z úst předsedkyně parlamentu Miroslavy Němcové (ODS), která je ocenila jako jednoho ze dvou zástupců drobných firem z jižní Moravy.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Karel David při ruční výrobě papíru

„Pro naše předsednictví jsme vyrobili zvláštní sérii trávového papíru. Nové druhy vymýšlíme stále. Pořád je co zlepšovat,“ tvrdí Karel David, kterého se manželce úspěšně podařilo zapojit do své práce. I když ta měla být původně východiskem z nouze.

Marcela Davidová řešila před časem otázku, co dál po mateřské dovolené. Znojemsko s vysokou nezaměstnaností moc možností nenabízí. A myšlenka, že nastoupí jako knihovnice, aby téměř celý plat vynaložila na úhradu dojíždění, nebyla to pravé.

„Protože jsem tehdy zkoušela dělat papír doma pro sebe a známé, rozhodli jsme se pustit do jeho výroby,“ řekla Právu Davidová. Základní informace načerpala v knihách a v kurzu pro konzervátory a restaurátory a na zkušené u skutečných odborníků. První pokusy se odehrávaly za zvuků mixéru, který v kuchyni vyráběl potřebnou hmotu, a se síty, okupujícími prostory koupelny. Útočiště pro dílnu nabídla stará školní budova, která dala rodinné firmě i jméno. A i když je Ruční papírna Stará škola již zhruba pět let v nových prostorách na návsi, jméno si už nechala.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Karel David při ruční výrobě papíru

„Máme tady víc místa pro výrobu i exkurze. I když není peněz nazbyt a nemáme moc možností dělat si reklamu, zájem je velký. A je zajímavé vidět, že i mladí, u nichž by mnozí zájem nečekali, si s chutí vyrobí vlastní papír,” řekl David.

Ručně vyrobený papír ze směsi buničiny a recyklovaného papíru s přísadami, jejichž složení rodina pečlivě tají, vzniká ve formách. Po uvolnění jej čeká ještě lisování a sušení. Výrobou unikátního papíru ale začíná druhá, možná ještě složitější etapa. Je třeba jej uplatnit. „Možná je dobře, že jsem na začátku netušila, co vše mě čeká. Měla jsem ráda papír a jeho vznik, ale nevěděla jsem, že k tomu patří i obchod,” uvedla Davidová.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Karel David při ruční výrobě papíru

Přesto i v době, kdy základním prvkem komunikace je mobilní telefon, SMS zprávy a e-maily, nachází jejich dílo uplatnění. Stále jsou lidé s citem pro umění a více lidské formy komunikace, kam patří stylové psaní. A specifické užití má třeba slámový papír. „Tam je to jasné, ke slámovému vínu patří slámový papír,“ doplnil David.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám