Hlavní obsah

Věřitelé Řecka mohou nárokovat pojistku pro nesplacení úvěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okolnosti výměny řeckých dluhopisů zakládají "úvěrovou událost", která umožňuje nárokovat proplacení pojistek CDS proti jejich nesplacení. Sdělilo to v pátek večer podle agentury AP Mezinárodní sdružení pro swapy a deriváty (ISDA). Soukromí věřitelé přistoupili na výměnu dluhopisů, jíž celkově přijdou o 74 investic.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Pobočka řecké Alpha Bank v Aténách.

Článek

ISDA uvedla, že její výbor "se jednomyslně usnesl, že u Řecké republiky nastala ´událost úvěrové restrukturalizace´". Rozhodl tak proto, že Atény uplatní legislativní doložku, která umožní vnutit výměnu dluhopisů i těm věřitelům, kteří své dluhopisy do výměnné transakce nepřihlásili.

Znamená to, že vlastníci pojistek CDS budou moci uplatnit nároky na náhradu ztrát. Objevily se obavy, že předložení takových nároků by mohlo vést ke kaskádě ztrát u velkých bank a pojišťoven. ISDA však odhaduje, že celková výplata CDS zůstane na relativně mírné úrovni do 3,2 miliardy dolarů (60 miliard Kč).

Skutečná suma však bude zřejmě nižší, protože věřitelé v rámci výměny neztrácejí celou hodnotu investic. O přesné sumě rozhodnou aukce, které začne ISDA pořádat 19. března. Věřitelé musí vyměnit dluhopisy v hodnotě asi 206 miliard eur.

Řecká vláda v pátek oznámila, že k výměně se přihlásilo 85,8 procenta majitelů dluhopisů, které se řídí řeckým právem. Po využití legislativní doložky, která přinutí k výměně i zbylé investory, by se měla účast vyšplhat na 95,7 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám