Hlavní obsah

Řecké dluhopisy je ochotno vyměnit přes 85 procent věřitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Řecko má naději, že se přece jen dočká pomoci ve výši 130 miliard eur. Jedna z podmínek, aby mu soukromí věřitelé odpustili část dluhu, se naplnila. K programu se přihlásilo 85 procent věřitelů. Termín vypršel ve čtvrtek v devět hodin večer.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Článek

"Jsem optimista, myslím, že dohoda je otázkou několika hodin," řekl odpoledne Charles Dallara, šéf Ústavu pro mezinárodní finance, který se o výměnu zasazuje.

Řecko by rádo, aby se k dohodě přidalo 90 procent věřitelů. Souhlasit musí s tím, že místo dosavadních dluhopisů dostanou nové. Nebudou mít už celkovou hodnotu 206 miliard eur, ztratí 53 procent.

Vzhledem k tomu, že k dohodě se přihlásilo už 75 procent věřitelů, může Řecko uplatnit doložku, která přinutí i ostatní věřitele, aby se připojili. Zatím tak učinily především banky a velké penzijní fondy, čeká se, co udělají hedgeové fondy. Zástupce jednoho z nich BBC řekl, že ho nic nemotivuje na dohodu přistoupit a neučiní tak.

Čím více věřitelů se připojí, tím bude jejich ztráta menší.

Pokud by se věřitelé nedohodli, neměla by země šanci získat druhý balík pomoci od EU a Mezinárodního měnového fondu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám